Hijack 2023

Drama Thriller
USA
46 MIN
Engelska
Hijack poster

Synopsis

Ett intensivt drama som utspelar sig i realtid under 7 timmar när ett plan på väg till London blir kapat, och myndigheterna på marken kämpar för att hitta en lösning.
Ditt betyg
3.6 av 8 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Hijack
Seriepremiär
28 juni 2023
Digitalpremiär
28 juni 2023
Antal säsonger
1
Antal avsnitt
7
Avsnittslängd
Språk
Engelska
Land
USA
SÄSONG
1
SÄSONG 1
01
Final Call
2023-06-28
02
3 Degrees
2023-06-28
03
Draw a Blank
2023-07-05
04
Not Responding
2023-07-12
05
Less Than an Hour
2023-07-19
06
Comply Slowly
2023-07-26
07
Brace Brace Brace
2023-08-02

Recensent

Jonatan Blomberg

27 juni 2023 | 18:30

Idris Elba levererar nagelbitande spänning i realtid

RECENSION. "Hijack" bjuder på en spännande mardrömsresa på ett kapat flygplan mellan Dubai och London, som dessutom utspelar sig i realtid tillsammans med en helgrym Idris Elba i huvudrollen. En kombination som resulterar i en av sommarens bästa nya tv-serier.
När "24" släpptes för drygt 20 år sedan, så var hisspitchen att vi skulle bjudas på nagelbitande spänning i realtid. 24 avsnitt där Jack Bauer under loppet av ett dygn fick skrika och använda alla tänkbara medel för att avstyra en (eller ibland flera) terroristattack. Nu fuskade man visserligen en aning och räknade in reklampauserna i den där "realtiden", men trots det så blev det ändå en aning svårt att inte behöva slå av på tempot i mitten av säsongerna.
 
"Hijack" består av sju avsnitt som utspelar sig under en sju timmar lång flygresa. Precis som namnet antyder så får vi under seriens gång följa passagerarna och det gäng som av oklara anledningar valt att kapa flygplanet. Vi får visserligen följa några få karaktärer som befinner sig på marken under den här tiden, men den allra största delen av säsongen spenderas där inne i det kapade flygplanet. 
 
Utan att avslöja för mycket, så har det skett ett litet misstag från kaparnas sida som gör att de behöver ta kontroll över flygplanet redan under det första avsnittet. Det hade ju troligtvis inte varit superspännande för oss tittare att följa "Hijack" annars, om de tre första avsnitten enbart hade handlat om vilka tidningar Idris Elbas karaktär valde att läsa för att fördriva tiden under sin flygning. Men just faktumet att allt inte går exakt som planerat är det som gör att resten av den här mardrömsresan utvecklas till en nagelbitare av rang.
 
Elba axlar seriens huvudroll som karaktären Sam Nelson. Sam är inte någon hemlig MI6-agent eller utbildad militärutbildad stridspilot, utan han är den person som stora organisationer och företag kallar in för att sköta slutförhandlingarna mellan olika globala storspelare. Han är smart, taktiskt och pragmatisk helt enkelt. "Hijack" påminner utöver "realtidselementet" och spänningen med andra ord inte alls med "24". Här är snarare känslan att vi släpps rakt in i den där situationen många av oss har oroat sig över ända sedan 11:e september-attackerna skedde. Hur tusan skulle man agera om någon tog över flygplanet man själv satt på?
 
Jim Field Smith har både regisserat och skrivit de flesta "Hijack"-avsnitten tillsammans med George Kay, de har tidigare även skapat "Criminal: UK" tillsammans hos Netflix. Det var en serie där varje historia utspelade sig i ett förhörsrum med en ny brottsmisstänkt i varje nytt avsnitt. Det här är med andra ord en duo som gillar att utmana sig själva med att få till ett spännande manus som utspelar sig i ett begränsat utrymme. Fördelen med "Hijack" kontra "Criminal: UK" är att de nu har haft ett helt flygplan fullt av människor att använda sig av, istället för enbart någon enstaka karaktär som ska hålla oss intresserade i ett helt avsnitt. 
 
Det råder ingen tvekan om att Elba är som klippt och skuren för huvudrollen. Alla som sett honom i "Luther" (eller "The Wire" när det begav sig) vet att han har en närvaro och förmåga att leverera lika imponerande dialoger som välkoreograferad action när det kommer till mer fysiskt krävande delar. Men han får även hjälp av skådespelare som Max Beesley, Archie Panjabi och Neil Maskell att knyta ihop spänningen och känslorna under seriens första säsong.
 
Tack vare ett tajt manus, som känns kusligt trovärdigt, lyckas skådespelarna och gänget bakom kameran hålla mig intresserad och geniunt underhållen genom alla sju avsnitt. Frågan är däremot om faktumet att jag fick chansen att se alla avsnitt i ett svep hjälpte mig att känna av realtidskänslan, på ett annat och mer intensivt sätt än man som tittare där hemma kommer att kunna känna av om man ser bara något enstaka avsnitt i veckan. Det återstår helt enkelt att se, men i princip alla tv-kritiker som fått förhandstitta på "Hijack" har hyllat serien hittills.
 
Jag är visserligen inte helt nöjd med några detaljer i slutet av det allra sista avsnittet, men det drar lyckligtvis inte ned mitt helhetsintryck särskilt mycket. Det råder för mig ingen som helst tvekan om att "Hijack" kommer att uppskattas av de flesta som ger serien en chans. Om det finns ens en liten del av dig som tror att du hade tyckt att en berättelse om ett kapat flygplan hade kunnat bli spännande tittning, då kommer "Hijack" att leva upp till det. 
 
"Hijack" börjar sändas på Apple TV+ den 28 juni. 
| 27 juni 2023 18:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Hijack
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu