High Score 2020-

Dokumentär
USA
47 MIN
High Score poster

Synopsis

En dokumentärserie om tv-spelens guldera, då legender som Pac-Man och Doom föddes. Det här är historien om hjärnorna bakom pixlarna och hur deras innovation byggde en multimiljard-industri.
Ditt betyg
3.3 av 4 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
High Score
Seriepremiär
19 augusti 2020
Digitalpremiär
19 augusti 2020
Antal säsonger
0
Antal avsnitt
0
Avsnittslängd
Land
USA

Recensent

Anders Eklöf

21 augusti 2020 | 14:00

Uppfinningsrik och snygg dokumentär om tv-spelens guldålder

"High Score: Dataspelens guldålder" upprepar gärna historier de flesta spelnördarna redan hört hundratals gånger tidigare. Dock gör det snygga visuella berättandet, de udda och väl valda intervjupersonerna och de stundtals överraskande historierna att även en inbiten spelfantast som jag sitter som klistrad.
När jag först hörde talas om premissen i dokumentärserien "High Score: Datorspelens guldålder" lämnades jag mest med en suck, då det känns som att de flesta som på något sätt bryr sig om tv-spel redan hört sig mätta om konsolkriget mellan Nintendo och Sega på 90-talet eller hur designen på Pac-Man kom till. 
 
Dock insåg jag ganska snabbt att det så klart finns spelintresserade som faktiskt inte har läst mängder med artiklar, sett essäer på Youtube eller efterforskat på Wikipedia lika mycket som jag och många andra. Dessutom lyckas "High Score" berätta om de något uttjatade ämnena med hjälp av tillräckligt annorlunda och intressanta anekdoter, som även inbiten spelfantast som jag aldrig hört tidigare. 
 
Under sex avsnitt berättar serien skickligt om spelhistorien, från hur de allra första primitiva datorspelen föddes till när de började bli tredimensionella. Det som gör att serien fungerar för en blandad publik är kombinationen av en visuellt tilltalande helhet och de ibland udda berättelserna som dyker upp. När skaparen av "Space Invaders" berättar om spelets tillkomst samtidigt som de ikoniska utomjordingarna tornar över ett regnig Tokyo, när pixliga figurer från Nintendo vandrar runt på gatorna eller när en anekdot illustreras av spelgrafik blir historierna mycket mer intressanta att lyssna på. 
 
Serien lyser som allra starkast när de mer originella anekdoterna bakas in i de mest upprepade berättelserna. Under avsnittet om spelbranschens uppgång och fall på 80-talet dår vi till exempel höra om ett gäng MIT-studenter som tjänade oerhörda mängder stålar genom att ställa upp arkadmaskiner i studentkorriderna, som senare blev ett rättsfall mot speljätten Atari. När historien bakom Nintendo och deras första stora succé "Donkey Kong" diskuteras får vi träffa ljudteknikern istället för speldesigern. Under avsnittet om rollspelsgenren uppmärksammas det hur underrepresenterade HBTQ-personer är i spel, genom ett samtal med en utvecklare som gjorde bortglömt spel om hur det var att vara homosexuell på 80-talet. De här ovanliga berättelserna som de har lyckats gräva fram gör att dokumentärserien får mycket mer djup än vad jag hade förväntat mig och gör faktiskt den till en viktig journalistisk gärning för spelhistorien. 
 
Ibland upplever jag dock att en del felaktigheter eller brister slinkar igenom. Exempelvis får vi veta att idén till Pac-Man kom till när skaparen plockade bort en pizzaslice, utan att den omdiskuterade sanningshalten kring anekdoten tas upp. Ett annat är under det annars klockrena avsnittet om rollspelsgenren, då vi får höra om hur den populära "Final Fantasy"-serien föddes, utan att föregångaren och inspirationskällan "Dragon Quest" ens nämns. Ibland känns även skämten en aning krystade och obekväma. 
 
För det mesta är "High Score" ingen revolutionerande dokumentärserie tv-spel, men med innovativa och egna grepp tror jag att den kan få de mest inbitna spelfantasterna att lyfta på ögonbrynen av nyfikenhet. Att den charmige Charles Martinet, som är rösten till Super Mario, är berättarröst är även det en härlig detalj. En välavvägd blandning av nostalgi och träffsäker journalistik gör att jag helt klart hoppas på fler avsnitt i framtiden. 
 
| 21 augusti 2020 14:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera High Score
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu