Cell 8 2022

Drama Deckare Thriller
Sverige
44 MIN
Svenska
Cell 8 poster

Synopsis

I "Cell 8" blir en man gripen för misshandel på en Finlandsfärja. Mannen heter John Swartz, en person som inte bara borde vara död, utan som också har en personlig relation till polisinspektör Mariana Hermansson. När hon börja nysta i mysteriet visar sig trådarna leta sig både upp till de högsta politiska sfärerna, såväl som över Atlanten, till en man som är besatt av att få upprättelse för sin dotters död. Serie baserad på en Roslund & Hellström-roman.
Ditt betyg
4.0 av 2 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Roslund & Hellström: Cell 8
Seriepremiär
28 augusti 2022
Digitalpremiär
28 augusti 2022
Antal säsonger
1
Antal avsnitt
6
Avsnittslängd
Språk
Svenska
Land
Sverige
SÄSONG
1
SÄSONG 1
01
Episode 1
2022-08-28
02
Episode 2
2022-08-28
03
Episode 3
2022-08-28
04
Episode 4
2022-08-28
05
Episode 5
2022-08-28
06
Episode 6
2022-08-28

Recensent

Jonna Vanhatalo

28 augusti 2022 | 08:00

Trist deckare som får Beck att kännas som finkultur

RECENSION: ”Cell 8” är en rätt meningslös deckarserie, som varken är underhållande eller särskilt spännande. Det handlar om hämnd, dödstraff och korruption. Viktiga ämnen absolut, om de hanteras på rätt sätt vill säga, vilket tyvärr inte sker här.
Jag ska vara helt ärlig och säga att detta var till stora delar ren plåga. Manuset är inte bra och dialogen krystad. Historien i sig är egentligen ganska intressant, men på grund av den stundvis obegripliga dramaturgin, svaga karaktärsskildringarna och sega tempot, är det svårt att på riktigt bry sig.
 
”Cell 8” handlar om en dödsdömd amerikansk ung man som på något sätt hamnar i Sverige under falskt namn. Efter ett slagsmål på en finlandsfärja blir han anklagad för misshandel, vilket röjer hans riktiga identitet. Det är startskottet till att en synnerligen mörk och väldigt komplicerad historia om hämnd och ansvar, börjar vecklas ut. Och snart har poliserna Evert Grens och Mariana Hermansson minst sagt fullt upp. Hermansson har dessutom en personlig relation till mannen, vilket komplicerar ytterligare.
 
Serien är en adaption av boken ”Edward Finnigans upprättelse” av Anders Roslund och Börge Hellström, och är en slags fristående fortsättning på ”Box 21” (2020). Jag måste säga att deckar-bokformen passar dessa berättelser mycket bättre, för som serier blir de inte särskilt bra. Så alltså inte nu heller. ”Cell 8” är regisserad av Johan Brisinger (”Underbara älskade”, 2006) och jag hade förväntat mig mer.
 
Första avsnittet berättar parallellt en historia i tre olika tidslinjer och vi befinner oss därefter växelvis i USA och i Sverige. Det är snurrigt, men klarnar lite framöver när bitarna börjar falla på plats. Dock blir det inte mycket bättre, eftersom vi aldrig får lära känna karaktärerna. Vi förväntas antagligen vara bekanta med dem sedan förra serien (”Box 21”), men om man inte är det, eftersom den sög ännu mer, blir det väldigt svårt att engagera sig i deras öden denna gång också. Dessutom finns flera händelseutvecklingar som inte alls känns logiska.
 
Överhuvudtaget verkar det här vara en ganska billig dussinproduktion. Liksom många andra liknande deckarserier, innehåller detta snabba turer, klumpiga spänningselement och knagglig dialog med platta karaktärer i opersonliga omgivningar. Utomhusmiljöerna är inte många och de få mer actionladdade scenerna är simpelt uppstyrda och inte särskilt trovärdiga.
 
| 28 augusti 2022 08:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
4
Helt okey serie bättre än det mesta i denna genren faktiskt. Detta spär på det jag redan tyckte, i Sverige har det bara funnits en enda bra filmvetare och recensent genom tiderna nämligen Thorsten Ljungstedt, all heder till Ronny Svensson som började bra men har helt ballat ur ! Vila i frid gamle Thorsten .
Läs mer
4
Mycket märklig recension skulle jag vilja säga. Dåligt språk för en seriös (?) filmsajt. Den här serien är bättre än de senaste 25 Beckfilmerna. Snyggt filmat och fina miljöer. Det finns saker att önska men i det stora hela en sevärd svensk serie. Större delen utspelar sig i USA och de skådespelarna är ju som alltid bättre än de svenska även om ingen av de svenska skådespelarna är så dåliga som de i Beck.
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu