Allt som blir kvar 2022-

Romantik Drama
Sverige
20 MIN
Allt som blir kvar poster

Synopsis

Matilda har bott med sin pojkvän Oliver sedan hon flyttade hemifrån. Nu gör Oliver plötsligt slut. Hon står utan bostad och eget sammanhang. Vart ska hon ta vägen, vem är hon utan honom? Matilda hinner knappt förstå vad som hänt innan hon skopas upp av sin vän Miron. Han lovar henne ett hem och en trygghet - men framför allt - ett äventyr, som ska få sorgen efter separationen att försvinna. De ska komma över Oliver tillsammans.
Ditt betyg
3.7 av 3 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Allt som blir kvar
Seriepremiär
18 maj 2022
Digitalpremiär
18 maj 2022
Antal säsonger
1
Antal avsnitt
8
Avsnittslängd
Land
Sverige
SÄSONG
1
SÄSONG 1
01
Episode 1
2022-05-19
02
Episode 2
2022-05-19
03
Episode 3
2022-05-26
04
Episode 4
2022-05-26
05
Episode 5
2022-06-02
06
Episode 6
2022-06-02
07
Episode 7
2022-06-09
08
Episode 8
2022-06-09

Recensent

Charlotte Brange

15 maj 2022 | 10:00

Drömsk igenkänning bland brustna hjärtan

Krossade hjärtan och oklara agendor hittar vi “Allt som blir kvar”, en filmatisering av Sandra Beijers populära ungdomsroman. Den lågmälda serien i åtta, korta delar går ibland lite väl mycket på tomgång, men när det tänder till är det ruskigt igenkännande.
På en varm julidag i centrala Stockholm raserar Matildas liv samman. Hennes pojkvän Oliver byter alla löften, band och framtid när han till en förtvivlad Matilda (spelad av en förträfflig Madeleine Ferraud) vill göra slut. I chock och översvallad av smärta ringer ringer hon vännen Miron (Oscar Zia) som genast sveper upp alla hennes förkrossade känslor i sin famn. Han tar med henne på fest, ut i livet igen, och mot nya äventyr.
 
Med Miron vid sin sida börjar hennes värld långsamt se ljusare ut. Tillsammans med sin nyfunna vän Simon (Erik Enge) så hittar trion varandra under mantrat “Är du med? Det är klart jag är med” i en bottenlös lek där man inte riktigt får säga nej. Gränser är till för att testas men mitt i ruset så lurar misären och känslan av otrygghet bubblar fram. Matilda får snart göra sina val för att se vilka personer det är som hjälper, och vilka personer som bara stjälper henne.
 
TV-serien som återfinns på SVT är baserad på Sandra Beijers roman “Allt som blir kvar” som utkom under 2016. Beijer var en tidig bloggare i Sverige, och har sedan 2005 drivit en av Sveriges största bloggar, Niotillfem. Som en van skribent, copywriter och krönikör debuterade hon med romanen “Det handlar om dig” 2013, även den en stark skildring om kärleksrelationer och dess alla konsekvenser.
 
Det krävs en stund för att komma in den teaterdoftande seriens tempo och lunk, och förstå vad det egentligen det är som det är tänkt att berättas. Vissa kommer säkert anse att den är händelsefattig, men den ligger snarare och pyr under ytan för att långsamt explodera i en kaskad av känslor. Mellan varven är det något segdragen och lite repetitiv, men när Ferraud får visa prov på hur lågt en brustet hjärta kan få dig att sjunka gnistrar det trots allt till. Zias karaktär Miron kommer nog få en hel del ögonbryn att höjas - hans karaktär blir dessutom allt mer intressant desto mer som Zia blir varm i kläderna.
 
Det gäller att se på “Allt som blir kvar” på rätt sätt för att bli berörd. Det är inget rafflande drama vi följer, utan många tagningar är långa, drömska, och där det känns som att vi befinner oss i någon slags bohemiskt alternativt universum där allt är möjligt. Närbilder på kyssar, sena nätter, och trevande blickar återfinns i var och varannat avsnitt, och ramas in utifrån Matildas sökande och förvirrade perspektiv. Små, små händelser ger stora konsekvenser och inte minst sätter det sig på det redan sårade självförtroendet.
 
Det var faktiskt ungefär så här det var att vara ung, kär, och faktiskt ganska dum. Det är inte alltid logiskt, men så här kan det vara när känslorna övermannar en och man gör fel val. Trots en svajande energinivå de åtta avsnitten igenom, så är ändå Matildas sökande efter tröst och längtan efter trygghet ofantligt lätt att känna igen sig i.
 
"Allt som blir kvar" får premiär på SVT Play den 18 maj.
| 15 maj 2022 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Allt som blir kvar
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu