Äkta människor 2012-2014

Drama Sci-Fi Thriller
Sverige
60 MIN
Svenska
Äkta människor poster

Synopsis

Svensk sci-fi-dramathriller som utspelar sig i en alternativ samtid, och följer några människor vars liv förändras dramatiskt av den nya generationen robotar – de avancerade hubotarna, som är så gott som omöjliga att skilja från äkta människor.
Ditt betyg
3.2 av 192 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
2
SÄSONG 1
SÄSONG 2
01
Break In, Break Loose
2012-01-22
02
Trust No One
2012-01-22
03
The Lord Shall Be Our Companion
2012-01-29
04
Semi-Human Rights
2012-02-05
05
Power at Heart
2012-02-12
06
Sly Leo
2012-02-19
07
Blind Love
2012-02-26
08
Make Haste
2012-03-04
09
Heritage
2012-03-11
10
The Code
2012-03-18

Recensent

Rebecca Unnerud

13 juni 2014 | 10:30

Hubotarna väcker viktiga frågor

”Äkta människor” är en prisad och världsberömd svensk sci-fi som fungerar som en trojansk häst. Det är underhållning men i magen på hästen finns det gott om politiska frågeställningar. (Recension av säsong 1-2.)
En svensk science fiction-dramaserie som tar världen med storm känns lika oväntat som välkommet. ”Äkta människor” har sålts till ett 50-tal länder och vunnit flera prestigefyllda priser, bland annat det italienska TV-priset Prix Italia i kategorin bästa tv-serie. Manusförfattaren Lars Lundström vann priset som Bästa manusförfattare vid Seoul Drama Awards, en av Asiens största TV-festivaler. Hans historia utspelar sig i en parallell nutid där hubotar har slagit igenom på bred front. Hubotarna är extremt människolika robotar som kan används till alla möjliga sysslor i vardagen. Dock har hubotarna i takt med utvecklingen fått alltmer avancerad mjukvara som gett dem möjlighet att utveckla känslor och de börjar likna människorna mer och mer och vill ta en större plats i samhället.
 
I säsong ett kretsar berättelsen kring Leo (Andreas Wilson) och Niska (Eva Röse), två ledargestalter i en rebellisk grupp hubotar som kämpar för frihet. Under en flykt skadas och försvinner Leos älskade Mimi (Lisette Pagler) och Leo beger sig av för att leta efter henne. Samtidigt bestämmer sig familjen Engman efter många diskussioner att skaffa sig en begagnad hubot som barnflicka åt den yngsta dottern, huboten visar sig vara Mimi som de kallar Anita, omedvetna om dess bakgrund. När serien tar sin början är hubotar en relativt ny företeelse i det svenska samhället och möts av såväl skepsis som förundran. Vissa omfamnar den nya tekniken och beställer hubotar och kämpar för deras rättigheter, medan andra känner fruktan för vad som händer när människor kan ersättas av maskiner som arbetare, sällskap, föräldrar och till och med sexpartners. En hubotfientlig rörelse vid namn Äkta människor grundas och får anhängare medan motståndsrörelsen Davids barn tar upp jakten på koden som ska göra alla hubotar fria.

Såväl grundidén som genomförandet är skickligt, serien är nyskapande och välgjord in i minsta detalj. Hubotarna väcker många frågor och handlingen går att tyda på olika sätt. Det är exempelvis lätt att tolka huboten som en kommentar till dagens pryl- och klassamhälle där det är lätt att köpa någon som utför tjänster åt en bara man har pengarna. Den tar upp filosofiska frågor om vad ett medvetande är, vad som egentligen definierar en människa. De som spelar fria hubotar ägs inte av någon och har egna viljor och besitter även förmågan att utveckla känslor, gränsen mellan människa och maskin suddas ut. Frågor som kanske inte är helt ovanliga i sig, flera sci-fi-filmer är inne på detta tema och så sent som i år bjöds det på en remake av ”Robocop”. Men för Sverige är det något originellt. I Spike Jonzes ”Her” blir Joaquin Phoenix kär i sin dator (rösten görs av Scarlett Johansson) och påminner en del om ”Äkta människor” i sitt sätt att diskutera vad som definierar kärlek och en människa. Likt kärlekshistorien mellan Phoenix och Johansson tar ”Äkta människor” upp annorlunda kärlek, exempelvis genom att sonen i familjen Engman (Kåre Hedebrant från ”Låt den rätte komma in”) förälskar sig i Anita/Mimi och Douglas (Alexander Karim) blir kär i Flash/Florentine (Josephine Alhanko) utan att veta om att hon är en hubot.

Med hjälp av sci-fi belyser serien olika metaforer och problem i samhället. Det är inte svårt att dra paralleller till dagsaktuella händelser. Den tar upp hur hubotarna utsätts för sexuellt utnyttjande och hur den illegala sexhandeln med hubotar breder ut sig. Något som hela historien kretsar kring är fördomar och rädsla för det okända. Fenomenala Leif Andrée spelar den arbetslöse lagerarbetaren Roger som i första säsongen gick med i partiet ”Äkta Människor för ett hubotfritt samhälle” för att kanalisera sin frustration över att blivit av med jobbet och lämnats av sin fru för en hubot. I andra säsongen försöker Roger acceptera hubotarna medan hans son Kevin börjar engagera sig på allvar i Äkta Människors ungdomsförbund och ser upp till partiledaren Conny (spelas av Simon Norrthon). Andra frågor i samhällsdebatten som serien tar upp är samkönade äktenskap och arbetsmarknadspolitik.

Trots alla existentiella problem, politiska frågeställningar och våldsamma scener är många av seriens scener (och kanske även de bästa) i en mer vardaglig kontext i mötet mellan hubotar och människor. ”Äkta människor” har ett rikt persongalleri och enda ner på småroller är den välcastad. Det är svårt att lyfta fram några specifika skådespelare eftersom det är så många bra men en av de främsta är Sten Elfström. Han har gjort film och tv sedan 80-talet men för mig kommer han alltid varit Ebba och Didriks pappa i serien med samma namn. Tills nu. Som den ensamme änklingen Lennart gör han sitt livs roll och lyckas i sin gestaltning visa såväl den emotionella ensamheten/smärtan som glädjen när han är med sin älskade hubot Odi. Alexander Stocks gör sin Odi till en älskvärd hubot som är mycket mer korkad än de andra hubotarna. Två andra favorithubotar är Vera (Anki Larsson), bestämd, vresig och stundtals otäck och Rick (Johannes Bah Kuhnke) som genomgått många ingrepp och manipulationer i sin mjukvara vilket gör att han är utvecklad med både en ”sexualdrift” och beskyddarinstinkter. Bäst av alla hubotar är ändå Mimi/Anita, Lisette Pagler har verkligen hittat rörelsemönstret och mimiken så hon känns som en människoliknande robot. Hon har dansbakgrund vilket många av dem som spelar hubotar har. Det är verkligen en ren fröjd att se hubotarna, såväl till utseende i sin skyltdockmakeup som i sitt stiliserade skådespel.

Alla dessa intressanta karaktärer och skådespelare i kombination med den hyperrena estetiken, den imponerande sminkningen och den originella historien gör ”Äkta människor” till något extra. Säsong två är i min mening inte lika stark som den första, den känns lite osammanhängande och långsam, men jag gillar att den är mörk och rå. Världen som serien utspelar sig i blir som en skruvad spegelbild av vår egen istället för en helt annan galax som det annars ofta är när det ska vara science fiction, det är därför en serie för både de som gillar och ogillar genren. 
| 13 juni 2014 10:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Äkta människor
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu