3 Body Problem 2024-

Drama
USA
Engelska
3 Body Problem poster

Synopsis

En ung kvinnas ödesdigra beslut i 1960-talets Kina ekar genom tid och rum och når ända till en grupp vetenskapsmän i nutid. När naturlagarna nystas upp framför deras ögon återförenas fem före detta kollegor för att tillsammans möta det största hotet i mänsklighetens historia.
Ditt betyg
3.9 av 16 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Jonatan Blomberg

9 mars 2024 | 13:00

Tappa hakan-imponerande sci-fi

RECENSION. "Game of Thrones"-skaparna David Benioff och D.B. Weiss har tillsammans med "The Terror"-skaparen Alexander Woo lyckats adaptera en av historiens mest imponerande och tankeväckande sci-fi-böcker. En otroligt imponerande bedrift, som för känslan av kvalitet tillbaka till de där första säsongerna av "Game of Thrones".
En efter en börjar mer eller mindre alla av världens mest framstående forskare begå självmord, av till synes helt oförklarliga anledningar. Benedict Wong spelar en effektiv mordutredare som arbetar för en ny och halvhemlig världsomspännande organisation, för att försöka ta reda på vem eller vad som får mänsklighetens bästa försvar mot oförutsedda hot att kasta in handduken. Vi får samtidigt följa en grupp yngre forskare som även råkar vara vänner från universitetetstiden, som alla på olika sätt kommer att spela en stor roll för vår planets framtida överlevnad.
 
Men vi behöver nog börja med elefanten i rummet. David Benioff och D.B. Weiss har fått smaka på en hel del hat för sitt bespottade och hastiga slut av "Game of Thrones". Men vi bör samtidigt försöka minnas tillbaka till de där första välskrivna säsongerna som hade adapterats från George R.R. Martins färdigskrivna böcker. 
 
På den tiden var Benioff och Weiss dessutom nya i branschen som tv-skapare och showrunners. När det nu kommer till "3 Body Problem" så är genren utbytt från fantasy till tankeväckande sci-fi, baserad på den kinesiska författaren Cixin Lius hyllade "The Three-Body Problem"-trilogi. Ett viktigt förtydligande här: alla böckerna är färdigskrivna. Det kommer med andra ord inte behöva hittas på en massa eget eller stressas fram ogenomtänkta slut den här gången. Nu har dessutom även "The Terror"-skaparen Alexander Woo klivit in som manusförfattare och showrunner.
 
Precis som Isaac Asimovs ambitiösa sci-fi-berättelse "Foundation" (som nu äntligen finns hos Apple TV+) så har "The Three-Body Problem" ansetts vara mer eller mindre omöjlig att adaptera. Handlingen kommer att utspela sig över tusentals år om man väljer att adaptera allt i böckerna, men den första säsongen ger oss en relativt trogen adaption av den första boken. Där händelserna utspelar sig mestadels i vår egen nutid samt under den kinesiska kulturrevolutionen på 1960-talet. 
 
Stora delar av den nutida handlingen är visserligen förflyttad från Kina till Storbritannien, troligtvis för att kunna hålla större delar av dialogen på engelska. Men det känns inte forcerat på något sätt utan fungerar alldeles utmärkt.
 
Jag har visserligen läst den komplicerade men otroligt tankeväckande boken och har möjligtvis därför lättare att fylla i eventuella luckor. Jag gick dessutom på ett riktigt plugg-gymnasium som till och med åkte på studiebesök till partikelacceleratorn CERN under en skolresa, där mindre delar av handlingen utspelar sig. Men jag vill ändå påstå att "3 Body Problem" har lyckats förklara de mer invecklade sci-fi-delarna på ett sätt som gör att alla nu kan ta sig an den spännande handlingen.
 
Det har länge känts som att Netflix största satsningar optimerats allt mer för att man som tittare samtidigt ska kunna sitta och skrolla på TikTok. Där viljan att maximera antalet tittare gjort att det mesta börjat följa en mer eller mindre algoritmstyrd mall, än bästa möjliga berättelse. När det kommer till "3 Body Problem" är den känslan som bortblåst. Det här är, i alla fall enligt mig, en av Netflix bästa och mest ambitiösa tv-serier sedan streamingtjänsten lanserades.
 
Det känns däremot otroligt sorgligt att vi tittare inte kommer få uppleva "3 Body Problem" vecka efter vecka tillsammans. En både tankeväckande, spoilerkänslig och välgjord tv-serie, kan ju likt "Game of Thrones" (och första "Westworld"-säsongen) bli ett kulturellt fenomen utan dess like. Nu riskerar en av årets mest imponerande nya tv-serier missa många intressanta diskussioner, för att alla stressar fram till det sista avsnittet på egen kammare så snabbt som möjligt.
 
Det råder däremot ingen tvekan om att Benioff, Weiss och Woo har lyckats skapa en helt fantastisk sci-fi-adaption av "3 Body Problem". Flera skådespelare, regissörer samt musikkompositören från "Game of Thrones" återförenas även här för att fortsätta bygga upp alla små detaljer som gör att helheten ska kännas både påkostad och ambitiös på alla sätt.
 
Nu gäller det bara att hålla tummarna för att Netflix fortsätter att ge grönt ljus för framtida säsonger, så kan vi i alla fall kollektivt diskutera och spekulera kring hur den spännande historien kommer att fortsätta.
 
"3 Body Problem" får premiär på Netflix den 21 mars.
| 9 mars 2024 13:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
4
Lite trevande inledning och även lite antiklimax i slutet av säsongen. Men helt klart det bästa Netflix gjort sedan senaste säsongen av Stranger Things. Det är bara att hoppas att det kommer fler säsonger!
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu