Recension: Ironheart

Ambitiös Marvel-action i onödiga och förutsägbara knipor

”Ironheart” hade helt klart varit bättre som långfilm. Men serien bjuder lyckligtvis på tillräckligt god action och en riktigt intressant upplösning som faktiskt gör den sevärd ändå.

Publicerad:

Det är inte helt lätt att hänga med bland alla olika Marvel-filmer och serier längre. Hur och var i allt passar egentligen deras nyaste tv-serie ”Ironheart” in i mängden? I centrum för vår berättelse den här gången så finner vi den otroligt smarta och unga kvinnan Riri Williams, som spelas av Dominique Thorne.

Vi introducerades för Riri redan i Ryan Cooglers Marvelfilm ”Black Panther: Wakanda Forever” (även då med Thorne i rollen). Men med tanke på att den filmen släpptes för tre år sedan, så har det ju givetvis hunnit komma mängder med andra titlar däremellan. Det här är däremot inte någon direkt fortsättning på Wakanda Forever, även fast Coogler finns med som producent av serien.

”Ironheart” kräver nämligen väldigt lite förkunskap av oss tittare. Smart, med tanke på det långa glappet sedan vi såg till Riri senast. Du bör däremot känna till Tony Stark/Iron Man samt att magi är verkligt i MCU, vilket alla som har koll på exempelvis Scarlet Witch eller Doctor Strange redan har förstått. Har du koll på detta så kommer du utan tvekan kunna hänga med i den här nya serien. Ju bättre koll du har på allt annat, desto fler blinkningar och påskägg kommer du märka av under säsongens gång.

Ambitiös i sin action

Riri Williams dräkt får smaka på en hel del action under ”Ironheart”-säsongen.

Med det sagt. Det känns snarare som att ”Ironheart” kommer att bli en serie man ”behöver” se inför flera kommande Marvel-långfilmer. Disney+ beskriver själva produktionen som ett ”ett event på sex avsnitt”. Där den första halvan av säsongen släpps i ett svep och där de resterande tre avsnitten släpps redan veckan därefter.

För att vara en serie om en relativt okänd (i alla fall för den breda massan) Marvel-karaktär, så känns den väldigt påkostad när det kommer till användandet av olika specialeffekter. Nu är jag inte kunnig nog att förstå hur svårt eller lätt det är att återanvända effekter man skapat till alla gånger Iron Man dykt upp i MCU hittills. Den dräkt Riri bygger påminner ju väldigt mycket om Tony Starks bygge. Men som tv-tittare upplever jag ändå ”Ironheart” som avsevärt mer ambitiös i sin action än exempelvis ”Daredevil: Born Again”. Och då är Daredevil trots allt en karaktär som avsevärt fler lär ha haft koll på sedan innan.

Tyvärr är det på manusnivå och till följd av det även bitvis skådespelarnas insatser som den nya serien har svårast att övertyga mig. Ett problem Charlie Cox och Vincent D’Onofrio inte hade i ”Daredevil: Born Again”. Utan där deras skådespel snarare lyfte den produktionen mot ett högre betyg. I fallet med ”Ironheart” kliver manusförfattaren Chinaka Hodge (”Snowpiercer”) in som tv-skapare för första gången. Och det märks.

Onödiga och förutsägbara knipor

Anthony Ramos som Parker ”The Hood” Robbins i ”Ironheart”.

Det blir ofta övertydligt. Några år före händelserna i serien blev Riris pappa och bästa kompis skjutna, mitt framför ögonen på henne. En händelse som givetvis påverkat henne väldigt mycket. Panikattacker, tunnelseende, förnekelse och andra PTSD-liknande symptom dyker upp titt som tätt. Till en viss gräns hanteras dessa på bra sätt. Men när vi påminns om händelsen för typ 30:e gången, som motivation för något ogenomtänkt beslut, så faller det mer platt.

Det där med ogenomtänkta beslut blir också en nagel i ögat under säsongens gång. Riri beskrivs ju trots allt som någon på samma nivå som Tony Stark, ett slags geni alltså. Samtidigt hamnar hon i trubbel på universitetet, går med i ett gäng ledda av Marvelskurken ”The Hood” (spelad av Anthony Ramos) och hamnar i rätt onödiga och förutsägbara knipor.

Alden Ehrenreich (som även spelade Han Solo i ”Solo: A Star Wars Story”) är den skådespelare som tycks ha förstått allra bäst vilken serie han hoppat på. Han blir en frisk fläkt i serien och lyfter den något underskrivna rollen till en av de mest minnesvärda delarna av ”Ironheart”.

Lyckas ändå skapa något nytt och spännande mot slutet

Dominique Thorne som Riri Williams i ”Ironheart”.

Utan att gå in på spoilers. Så finns det en väldigt specifik anledning till varför jag tror att många kommer se den här serien som ”läxa” inför kommande Marvel-titlar. Den andra halvan av säsongen lutar sig nämligen mer in i det övernaturliga/magiska och gifter samman dessa med de mer högteknologiska inslagen. Plötsligt gör serien något ”nytt” och intressant för MCU. Det är också vad som lyfter helhetsintrycket till en klart godkänd trea av fem.

”Ironheart” hade utan tvekan kunnat få med alla viktiga delar ur säsongen i en tajt långfilm på två timmar istället. Då hade nog betyget dessutom kunnat landa ännu högre.

De tre första avsnitten av ”Ironheart” släpps den 25 juni hos Disney+. Den 2 juli släpps sedan de sista tre avsnitten på samma ställe.

Läs också: Nya ”Ironheart” har en intressant koppling till ”Avengers: Doomsday”

Läs också: ”Andor”-skaparen Tony Gilroy om James Bond-skurkar: ”De senaste har inte varit något vidare”

YouTube video

Läs mera