Paul Newman

Regissör, Skådespelare, Manusförfattare 26 Januari 1925 - 26 September 2008 Shaker Heights, Ohio, USA

Biografi

Paul Leonard Newman var en amerikansk regissör och skådespelare, född 26 januari 1925 i Shaker Heights, Ohio, död 26 september 2008 i Westport, Connecticut

Han har belönats med både en hedersoscar och en för filmen The Color of Money – revanschen. Newman var Hollywoods största stjärna under 1960-talet och början på 1970-talet.

Fadern Arthur Samuel Newman, en framgångsrik sporthandlare, var judisk och modern, Theresa, född i den ungerska delen av det gamla Österrike-Ungern, var romersk-katolik. Newman beskrev sig som judisk med orden "it's more of a challenge". Han hade en bror, Arthur som senare arbetade som producent. Newman blev tidigt intresserad av både sport och teater. Som sjuåring debuterade han i en skoluppsättning av Robin Hood.

Under andra världskriget tjänstgjorde Newman i Stilla havet som radiotelegrafist vid Navy Air Corps. Efter kriget började han studera ekonomi vid Kenyon College i Ohio, men intresserade sig mer för drama. Han framträdde en kort period med ett teatersällskap innan han skrev in sig vid Yale School Of Drama och sedan Actors Studio i New York.

Paul Newmans debut på Broadway 1953 i Picnic var en stor framgång och han fick filmkontrakt med Warner Brothers och året därpå sin första filmroll i Silverbägaren.
Av: Kalis

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler
Senaste kommentarer
Fermen
Mästare, legend och favorit!
Fermen
Mästare, legend och favorit!
Fermen
Mästare, legend och favorit!
Visa fler (16)