Paul Newman

Regissör, Skådespelare, Manusförfattare 26 januari 1925 - 26 september 2008 Shaker Heights, Ohio, USA

Biografi

Paul Leonard Newman var en amerikansk regissör och skådespelare, född 26 januari 1925 i Shaker Heights, Ohio, död 26 september 2008 i Westport, Connecticut.

Han har belönats med både en hedersoscar och en för filmen The Color of Money – revanschen. Newman var Hollywoods största stjärna under 1960-talet och början på 1970-talet.Fadern Arthur Samuel Newman, en framgångsrik sporthandlare, var judisk och modern, Theresa, född i den ungerska delen av det gamla Österrike-Ungern, var romersk-katolik. Newman beskrev sig som judisk med orden "it's more of a challenge". Han hade en bror, Arthur som senare arbetade som producent. Newman blev tidigt intresserad av både sport och teater. Som sjuåring debuterade han i en skoluppsättning av Robin Hood.

Under andra världskriget tjänstgjorde Newman i Stilla havet som radiotelegrafist vid Navy Air Corps. Efter kriget började han studera ekonomi vid Kenyon College i Ohio, men intresserade sig mer för drama. Han framträdde en kort period med ett teatersällskap innan han skrev in sig vid Yale School Of Drama och sedan Actors Studio i New York.Paul Newmans debut på Broadway 1953 i Picnic var en stor framgång och han fick filmkontrakt med Warner Brothers och året därpå sin första filmroll i Silverbägaren.

Av: Kalis

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler