Marlon Brando

Regissör, Skådespelare 03 april 1924 - 01 juli 2004 Omaha, Nebraska, USA

Biografi

Marlon Brando, Jr., född 3 april 1924 i Omaha, Nebraska, död 1 juli 2004 i Los Angeles, Kalifornien, var en amerikansk skådespelare.

Brando föddes i en irländsk-amerikansk familj där båda föräldrarna var alkoholister och anses som en av de största amerikanska filmskådespelarna någonsin. Han gjorde flera stora filmroller i bl.a. Linje Lusta, Viva Zapata, Julius Caesar, Storstadshamn, Myteriet på Bounty, Gudfadern, Sista tangon i Paris och Apocalypse.

1935 separerade hans föräldrar, Marlon Brando Sr' och Dorothy Pennebaker-Brando. Hans mor tog sina tre barn och flyttade till Santa Ana i Kalifornien. När föräldrarna återförenades 1937, flyttade de till Libertyville i Illinois. Hans far var av italiensk härkomst och hans mor av skotsk, irländsk och holländsk. Modern var en talangfull kvinna, även om hon var alkoholist och ofta var borta från Marlons barndom. Hon arbetade inom den lokala teatern och hjälpte bl.a. en ung Henry Fonda. Hon inspirerade även Brando i hans teaterskolning. Brando var en talangfull imitatör redan som barn och utvecklade en ovanlig förmåga att ta till sig egenskaperna hos de personer han spelade. Hans äldre syster, Jocelyn Brando, var också skådespelare, men inte av samma format.

Brando hade en tumultartad barndom, där han relegerades från flera skolor. Hans far var mycket kritisk mot sin son, men uppmuntrade honom att gå sina egna vägar. Marlon lämnade Illinois och flyttade till New York, där han studerade på American Theatre Wing Professional School, dramatik på The New School och Actors Studio. På New Schools dramatikutbildning studerade han tillsammans med Stella Adler och lärde sig de revolutionerande teknikerna i Stanislavskijsystemet.

Marlon använde sina kunskaper i Stanislavskijsystemet i sommarföreställningarna i Sayville. Hans beteende gjorde att han fick lämna New Schools skådespelargrupp i Sayville, men  upptäcktes där i en lokal pjäs, som tog honom till Broadway och dramat I Remember Mama, 1944. Även om pjäsen var ett kommersiellt fiasko, så röstade kritikerna fram honom som Broadways mest lovande skådespelare, för sin roll som en ångestfylld och förlamad man i Truckline Café.

Sitt verkliga genombrott fick han som Stanley Kowalski i Tennessee Williams pjäs Linje Lusta 1947, som regisserades av Elia Kazan. Marlon åkte till Provincetown, Massachusetts, där Williams höll audition. Brandos första filmroll var den bittre och förlamade krigsveteranen i Männen, 1950.

Han gjorde ett betydligt större intryck året efter, med sin roll som Stanley Kowalski i filmatiseringen av Linje Lusta 1951. Han nominerades till en Oscar för bästa manliga huvudroll och de följande tre åren samma nominering för sina roller i Viva Zapata! 1952, Julius Caesar 1953 och Storstadshamn 1954.

Brando vann slutligen en Oscar för sin roll som Terry Malloy i Storstadshamn. Under Kazans regi och med en talangfull ensemble runt omkring sig, använde sig Marlon av Stanislavskisystemet för träning och improvisation. Brando erhöll även en andra Oscarsstayett för sin titelroll i Gudfadern 1972.

Av: Kalis

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler