Jack Lemmon

Regissör, Skådespelare 08 februari 1925 - 27 juni 2001 Newton, Massachusetts, USA

Biografi

John Uhler "Jack" Lemmon var en amerikansk skådespelare, född 8 feb 1925 i Newton, Massachusetts, död 27 juni 2001 i Los Angeles, Kalifornien.

Jack Lemmon föddes lustigt nog i en hiss i Boston-förorten Newton. Som son till en direktör för en munkfabrik, erhöll han sin skolutbildning vid internatskolor och vid Harvard, där han var aktiv vid universitetets Dramatiska klubb. Efter att ha tjänstgjort som fänrik i flottan började han arbeta sig upp som skådespelare - han spelade piano på en ölhall i New York, framträdde i radio och off-Broadway och slutligen på TV. Han gjorde sedan succé på Broadway i Room Service.

Columbia Pictures fick tag i honom och skickade honom till Hollywood. Han medverkade i ett par filmer mot Judy Holliday innan han fick sitt genombrott 1955 i Nattpermission, för vilken han belönades med en Oscar för bästa manliga biroll.

Han verkade i mer än 50 år i branschen. Han var allas favorit som "lustigkurre" i en lång rad komedier, men gjorde också allvarliga roller. 1973 erhöll han en Oscar för bästa manliga skådespelare för sin roll i Save the Tiger. Sammanlagt Oscarnominerades han sju gånger. Många filmer gjorde han tillsammans med regissören Billy Wilder. I många komedier var Jack parhäst med Walter Matthau.

Av: Kalis

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler