Henry Fonda

Skådespelare 16 maj 1905 - 12 augusti 1982 Grand Island, Nebraska, USA

Biografi

Henry Jaynes Fonda var en amerikansk skådespelare och producent, född 16 maj 1905 i Grand Island, Nebraska, död 12 augusti 1982.

Henry Fonda var ättling till holländska nybyggare som hade grundat staden Fonda i delstaten New York. När han var sex månader gammal flyttade familjen till Omaha, där hans far startade en tryckerirörelse. Hans avsikt var att bli journalist men hoppade av efter två års studier vid University of Minnesota. Istället tog han arbete som kontorist på ett kreditföretag i Omaha. 1925 blev han tillfrågad av en vän till familjen, modern till den då ettårige Marlon Brando, om han ville medverka i en amatörteateruppsättning. Fonda lämnade sitt kontorsarbete och anslöt sig till teatersällskapet.

Från 1929 hade Fonda småroller på Broadway. Genombrottet kom 1934 i Mot lyckans hamn och han begav sig så till Hollywood för att göra en filmversion av pjäsen. Inom ett par år blev han en etablerad stjärna och karaktärsskådespelare av rang. 1942 tog han värvning i flottan och tjänstgjorde på Stilla havet under andra världskriget.

Efter kriget spelade han på scen under många år och återvände inte till filmen förrän 1955. Fonda medverkade under årens lopp i ett nittiotal filmer och var känd för sin framtoning som en rakryggad och ärlig person i sina roller. Det var Fondas ensidiga och betonggjutna image som en genomhederlig "good guy" som gjorde att Sergio Leone valde honom till rollen som den alltigenom onde mördaren i Harmonica - en hämnare. Filmen blev en chock för alla som beundrade Fonda och rolltillsättningen bidrog starkt till att filmen floppade men Fonda ansåg själv att hans tolkning av den psykopatiske revolvermannen Frank var en av hans bästa prestationer någonsin. 

Fonda belönades till sist med en Oscar för sin sista film Sista sommaren.
Av: Kalis

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler