Harriet Andersson

Skådespelare 14 januari 1932 Stockholm, Sverige

Biografi

Harriet Andersson är en svensk skådespelare, född 14 februari 1932 i Stockholm.

Hon är känd för ett antal huvudroller i filmer av Ingmar Bergman, däribland Sommaren med Monika, Viskningar och rop samt Fanny och Alexander. Med sensualitet har hon ofta gestaltat starka, självständiga kvinnor.

Harriet Andersson föddes på Södra BB i Stockholm. Hon är dotter till Johan Valfrid Harry Andersson och Agda Teresia, ogift Mattsson. Hon växte upp i Vasastan på Dannemoragatan. Hon debuterade som skådespelerska i filmen Skolka skolan efter att ha gått på Calle Flygare Teaterskola redan som 15-åring och sedan som elev på Oscarsteatern. I sin ungdom spelade hon även med i revyer på Scalateatern. Därefter har hon gjort mer än hundra roller.

Hon fick sitt genombrott i filmer av Ingmar Bergman och levde också med honom under ett par år. Från 1951 var hon förlovad med Per Oscarsson. Åren 1953–56 arbetade hon på Malmö Stadsteater, däribland i flera uppsättningar i Ingmar Bergmans regi. Hon väckte uppseende i bland annat Bergmans uppsättningar av Pirandellos Sex roller söker en författare, Kafkas Slottet, och i Vilhelm Mobergs Lea och Rakel. Hon uppmärksammades även som Hedvig i Vildanden. År 1956 återvände hon till Stockholm och gjorde titelrollen i en pjäsversion av Anne Franks dagbok på Intiman.

Harriet Andersson slog igenom stort i Ingmar Bergmans Sommaren med Monika. Bergman skräddarsydde därefter roller för henne i filmer som Gycklarnas afton, En lektion i kärlek, Sommarnattens leende och Såsom i en spegel. Hon har även arbetat med regissörer som Mai Zetterling, Stig Björkman, Jörn Donner och Lars von Trier samt medverkat i flera utländska filmer.

Av: Kalis

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler