Harriet Andersson

Skådespelare 14 januari 1932 Stockholm, Sverige

Biografi

Harriet Andersson är en svensk skådespelare, född 14 februari 1932 i Stockholm

Hon är känd för ett antal huvudroller i filmer av Ingmar Bergman, däribland Sommaren med Monika, Viskningar och rop samt Fanny och Alexander. Med sensualitet har hon ofta gestaltat starka, självständiga kvinnor.

Harriet Andersson föddes på Södra BB i Stockholm. Hon är dotter till flaggstyrmannen Johan Valfrid Harry Andersson och Agda Teresia, ogift Mattsson. Hon växte upp i Vasastan på Dannemoragatan och intilliggande kvarter. Hon debuterade som skådespelerska i filmen Skolka skolan efter att ha gått på Calle Flygare Teaterskola redan som 15-åring och sedan som elev på Oscarsteatern där hon bland annat medverkade i Annie Get Your Gun och Snövit vid barnmatinéer. I sin ungdom spelade hon även med i revyer på Scalateatern där hon bland annat sjöng "Vill ni ha en sommar med Monika?" Därefter har hon gjort mer än hundra roller.

Hon fick sitt genombrott i filmer av Ingmar Bergman och levde också med honom under ett par år. När de träffades var han gift och hon var sedan nyårsafton 1951 förlovad med Per Oscarsson. Åren 1953–56 arbetade hon på Malmö Stadsteater, däribland i flera uppsättningar i Ingmar Bergmans regi. Hon väckte uppseende i bland annat Bergmans uppsättningar av Pirandellos Sex roller söker en författare, Kafkas Slottet, och som Rakel i Vilhelm Mobergs Lea och Rakel. Hon uppmärksammades även som Hedvig i Vildanden. År 1956 återvände hon till Stockholm och fick där stor uppmärksamhet för titelrollen i den nyskrivna pjäsversionen av Anne Franks dagbok på Intiman.

Harriet Andersson slog igenom stort i den av Ingmar Bergman regisserade Sommaren med Monika. Bergman skräddarsydde därefter roller för henne i filmer som Gycklarnas afton, En lektion i kärlek, Sommarnattens leende och Såsom i en spegel. Hon har även arbetat med regissörer som Mai Zetterling, Stig Björkman, Jörn Donner och Lars von Trier samt medverkat i flera utländska filmer.

Av: Kalis

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler