Harold Lloyd

Regissör, Skådespelare 20 april 1893 - 08 mars 1971 Burchard, Nebraska, USA

Biografi

Harold Clayton Lloyd var en amerikansk skådespelare, född 20 april 1893 i Burchard, Nebraska, död 8 mars 1971 i Beverly Hills.

Han är för evigt förknippad med halsbrytande fasadklättringar i sina filmer, trots att detta bara förekom i fyra av hans sammanlagt över 200 filmer. Hans andra kännetecken är de runda glasögonen och den platta halmhatten. Harold Lloyd räknas vid sidan om Charlie Chaplin och Buster Keaton till stumfilmens största komiker. Lloyd började sin filmkarriär som statist 1912. Han var som mest populär under 1920-talet men gjorde också sju stycken ljudfilmer.

Lloyd fick sina första huvudroller 1915, som luffaren Lonesome Luke, uppenbart inspirerad av Chaplin. Men i motsats till Charlie saknade karaktären Luke elegans, och fick aldrig något genombrott hos publiken. Det gick bättre för Lloyd då Hal Roach, mest känd som skaparen av komikerparet Helan och Halvan, 1917 ville ha honom att spela en lite blyg, men oftast glad, yngling med hornbågade glasögon. Efter detta växte Lloyds popularitet snabbt, och han var under 1920-talet en komiker lika berömd som Chaplin och Keaton.
Av: Kalis

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler