Dario Argento

Regissör, Skådespelare, Manusförfattare 07 september 1940 Rom, Italien

Biografi

Dario Argento är en italiensk regissör, manusförfattare och producent. Född 7 sept 1940 i Rom, Italien. Argento växte upp med att föräldrarna och hans faster berättade hemska godnattsagor, något som inspirerade honom till att bli filmmakare - främst då inom skräckgenren. Förutom fasterns sagor så var han även inspirerad av bröderna Grimm, H C Andersen och Edgar Allan Poe.

Han började sin karriär med att skriva för olika filmtidningar och därefter började han jobba för en dagstidning i Rom. I samma veva skrev han manus till spaghettivästerns, vilket ledde till att han 1970 skrev och regisserade "Ljudet från kristallfågeln".

Tack vare debutens framgång så kunde han livnära sig och han fortsatte på det inslagna spåret. 1975 gjorde han giallo-filmen "Profondo rosso och 1977 kom hans kanske mest berömda film, "Flykten från helvetet" ("Suspiria"), en gotisk skräckfilm. Under 80-talet gjorde han, "Inferno" (1980), "Tenebre" och "Phenomena" (1985). Han hade även tid till att producera två Lamberto Bava-skräckfilmer, "Démoni" (1985) och "Démoni 2" (1986).

1987 var han tillbaka med en egen film, "Opera", en produktion med en massa problem som blev ett fiasko och därför stack han tillfälligt till Amerika. Där gjorde han "Trauma" (1993) med sin dotter Asia Argento i huvudrollen.1995 återvände han till Italien och gjorde "Stendhals syndrom" (1996). Han har sedan levt en ganska tynande tillvaro, med filmer som inte alls levt upp till hans rykte.

Av: PerH

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler