Clark Gable

Skådespelare 01 februari 1901 - 16 november 1960 Cadiz, Ohio, USA

Biografi

William Clark Gable är en amerikansk skådespelare, född 1 feb 1901 i Cadiz, Ohio, död 16 nov 1960 i Los Angeles.

Clark Gable lämnade skolan och föräldrahemmet som 14-åring för att börja arbeta på en däckfabrik i staden Akron. Där gick han på teatern för första gången och började arbeta kvällstid bakom scenen, utan lön. Han hade precis börjat få småroller när hans far tog med honom till oljefälten i Oklahoma där han arbetade som oljeborrare medan han drömde om teatern.

21 år gammal gav han sig iväg med ett kringresande teatersällskap. Framgången var bristande och han fick istället försörja sig bl.a. som skogshuggare och slipsförsäljare. Gable slöt sig till ett annat teatersällskap, där han träffade skådespelerskan Josephine Dillon, som var 14 år äldre. De gifte sig och bosatte sig i Hollywood där Gable lyckades få en del småroller. Han filmdebuterade 1924 i Det förbjudna paradiset. Gable och hans hustru separerade och han fortsatte att resa runt med teatersällskap tills han år 1928 gjorde debut på Broadway.

Clark Gable gav emellertid inte upp och skrev slutligen filmkontrakt med MGM. Han hade en del småroller, oftast som brutal gangster, innan han fick sitt stora genombrott 1931 i Farlig kärlek. Inom några år var Clark Gable en av USA:s populäraste skådespelare, och han fick en Oscar för huvudrollen i Frank Capras Det hände en natt 1934. 1937 utsågs han till "King of Hollywood", och 1939 släpptes det som kom att bli Gables paradroll som Rhett Butler i Borta med vinden - en av filmhistoriens största succéer.
Av: Kalis

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler