Bruce Lee

Regissör, Skådespelare, Manusförfattare 27 november 1940 - 20 juli 1973 San Francisco, California, USA

Biografi

Bruce-Lee, egentligen Lee Jun-fan, var en kinesisk-amerikansk kampsportsexpert och skådespelare född 27 nov 1940 i Chinatown, San Francisco, Kalifornien, död 20 juli 1973 i Hongkong . 

Bruce Lee var son till Lee Hoi-chuen och Grace Ho. Hans föräldrar fick sammanlagt fem barn varav Bruce var det fjärde. Han hade två äldre systrar, Phoebe Lee och Agnes Lee, en äldre bror, Peter Lee, och en yngre bror, Robert Lee. Kort efter hans födsel flyttade familjen till Hongkong.

Han återvände inte till Nordamerika förrän vid 18 år på grund av rättsliga problem i hemlandet. När Lee kom tillbaka till USA bodde han först i San Francisco men flyttade snart till Seattle. Där arbetade han i en kinesisk restaurang ägd av en familjevän, i utbyte mot mat och bostad. Han tränade Kung fu flitigt och började studera på gymnasium.

Bruce var med i sin första film vid 3 veckors ålder. Han spelade ett spädbarn som fördes in på scenen i filmen Golden Gate Girl. Han medverkade i flera filmer som barn. Som 18-åring hade han medverkat i inte mindre än tjugo filmer. 1966 till 1967 spelade han Kato i den amerikanska TV-serien The Green Hornet. För att få fart på sin filmkarriär flyttade Lee till Hongkong där han blev otroligt populär.

Lee var från början tränad i Kung fu-stilen Wing Chun, och började sin träning under ledning av den då ledande instruktören, Yip Man, efter att ha bevittnat och varit med i ett slagsmål. Han startade senare en egen klubb i USA, Jun Fan Gung fu senare vidareutvecklat till en "metod", Jeet Kune Do. 
Av: Kalis

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler