Bette Davis

Skådespelare 05 april 1908 - 06 oktober 1989 Lowell, Massachusetts, USA

Biografi

Ruth Elizabeth "Bette" Davis var en amerikansk skådespelerska och producent, född 5 april 1908 i Lowell, Massachusetts, död 6 oktober 1989 i Neuilly-sur-Sein utanför Paris.

Bette Davis medverkade under en period av 48 år i 101 filmer. Hon tilldelades två Oscars och var nominerad ytterligare nio gånger.

I high school ville Davis först bli dansös, men sedan en teatergrupp bildats ändrade hon sig - det var skådespelerska hon ville bli. Hon visade stor talang och hennes mor anmälde henne till teaterskola i New York. 

Hon lyckades få några roller på Broadway från 1928, där hon upptäcktes av en talangscout som erbjöd henne att komma till Hollywood och provfilma. Provfilmningen blev ingen större succé men hon fick kontrakt hos Universal och filmdebuterade i Bad Sister 1931.

Carl Laemmle Jr, bolagets produktionschef ansåg Davis sakna sexuell utstrålning. Efter en rad filmer utan framgång fick hon inte förnyat kontrakt hos Universal och skrev istället på kontrakt för Warner Bros.. Hennes egentliga genombrott kom dock i rollen som en slampaktig servitris i En kvinnas slav, producerad av RKO och året därpå belönades hon med en Oscar för Tillbaka till livet. 

Under slutet av 1930-talet var Davis en av Warners största stjärnor. Davis var en av grundarna till Hollywood Canteen som erbjöd mat och underhållning med kändisar som personal, för soldater under andra världskriget. För detta fick hon 1980 motta en utmärkelse från USA:s försvarsdepartement, Distinguished Civilian Service Medal. 
Av: Kalis

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler