Audrey Hepburn

Skådespelare 04 maj 1929 - 20 januari 1993 Bryssel, Belgien

Biografi

Audrey Hepburn, född Audrey Kathleen Ruston den 4 maj 1929 i Ixelles, Belgien, död 20 januari 1993 i Tolochenaz, Vaud, Schweiz, var en brittisk skådespelare, fotomodell och dansare av nederländsk börd på mödernet, främst verksam i USA. Hepburn växte upp i Belgien, England och Nederländerna. I Amsterdam studerade hon balett hos Sonia Gaskell innan hon flyttade till London 1948 och fortsatte sin balett-träning med Marie Rambert samt medverkade i kören på olika West End-musikaler. Efter att ha gjort mindre roller i flera filmer, spelade Hepburn titelrollen i Broadway-uppsättningen av "Gigi" 1951, efter att ha blivit upptäckt av den franska författaren Colette, vars roman pjäsen baserades på.

Audrey Hepburn blev stjärna efter att ha spelat huvudrollen i "Prinsessa på vift" (1953), för vilken hon var den första skådespelerskan att motta en Oscar, en Golden Globe och en BAFTA för en och samma roll. Samma år erhöll Hepburn en Tony Award för sin roll i pjäsen "Ondine". Hon fortsatte att spela huvudroller i ett antal framgångsrika filmer, däribland "Sabrina" (1954), "Nunnan" (1959), "Frukost på Tiffany's" (1961), "Charade" (1963), "My Fair Lady" (1964) och "Nattens ögon" (1967), vilka renderade henne Oscar-, Golden Globe- och BAFTA-nomineringar. Hon är en av endast 15 personer som har mottagit utmärkelserna Oscar, Emmy, Grammy och Tony (EGOT). Hepburn rankades 1999 som nummer tre på AFI's 100 Years...100 Stars lista över filmstjärnor från Hollywoods klassiska era.

Hepburn medverkade under senare delen av sitt liv i färre filmer och lade istället allt mer tid på att verka som Unicef-ambassadör.

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler