Film

Skribent

Alexander Dunerfors Kardelo

21 maj 2013 | 19:01

Zombieinvasion i Cannes!

Nordiska rysare sprider skräck och skapar nyfikenhet på den stora filmmarknaden.

Med titlar som "Död snö" och "Iron Sky" i spetsen har den nordiska filmen fått sig en välbehövd injektion av skräck och science fiction på senare år. På årets filmfestival i Cannes finns flera av filmskaparna på plats, med planen att få upp hela världens ögon för Skandinaviens sjukare sida.

Under initiativet Nordic Genre Invasion samlas filmbolagen bakom ovan nämnda filmer, finska thrillern "8-Ball" och den svenska skräckparodin "American Burger".

Timo Vuorensola som skakade om den finska filmvärlden med sin publikfinansierade science fiction-komedi "Iron Sky" har under veckan visat upp flera kommande projekt som han hoppas få fart på: actionfilmen "Jeremiah Harm", tidsresefilmen "I Killed Adolf Hitler" och uppföljaren "Iron Sky: The Coming Race".

Norska Filmweb rapporterar också om ett "fantastiskt intresse" för "Död snö"-uppföljaren, som går under titeln "Dead Snow: Red vs Dead". Redan efter festivalen i Berlin såldes den till 20 länder, trots att inspelningen drog igång först i april.

Sverige representeras av bland andra Fredrik Hiller. Regissören och skådespelaren är på plats i Cannes för att prata om sin kommande zombiefilm "Zon 261", men också den färdigfilmade "American Burger" där han har en roll.

MovieZine bad Hiller om en lägesrapport så här långt:

- Nordic Genre Invasion är ett fantastiskt initiativ. Sverige är ju litet på genrefilm, Norge och Finland ligger före oss med filmer som "Trolljägaren" och "Iron Sky". Jag har insett att Sverige är väldigt konservativt, så vi har blivit omsprungna av våra nordiska grannar. Det är viktigt för oss att vi kommer ifrån crime, drama och komedi.

"American Burger" borde vara ett steg i rätt riktning?

- Den idén är fullständigt vansinnig! En svensk film med engelsktalande skådespelare. Och så fort någonting är vansinnigt tänder jag till. Vi har träffat en massa internationella aktörer. Många har varit intresserade.

Vad säger amerikanerna om idén, fattar de humorn?

- Haha, jag tror inte att de blir stötta iallafall. Det är det roliga med den filmen. Det är inte roligt om man maler ner fransmän till hamburgare, men just att de är amerikaner gör det så roligt.

Så håll tummarna nu för att norska zombies, svenska slashers och finska rymdnazister snart tar över hela världen.

Följ MovieZines rapport från årets Cannes-festival på www.moviezine.se/cannes.