Skribent

Alexander Dunerfors

10 november 2013 | 22:01

"XX" släpper fram kvinnliga skräckfilmare

Mary Harron och Jennifer Lynch bland regissörerna som vill ge skräckgenren nytt blod.

Tjejer älskar också skräckfilm. Så varför finns det inte fler av dem bakom kameran? Två filmbolag önskar vända på trenden med rysarantologin "XX", fem skräckhistorier regisserade av kvinnor.

Filmskaparna är Mary Harron ("American Psycho"), Jennifer Lynch ("Surveillance"), Karyn Kusama ("Jennifer's Body"), Jovanka Vuckovic och systrarna Jen och Sylvia Soska. De kommer alla att skriva egna historier med en kvinnlig karaktär i huvudrollen.

- Objektifieringen av unga kvinnor är vanligt förekommande i de flesta skräckfilmer. Vi tycker det är dags att skrämma publiken på ett annat sätt, och släppa fram de kvinnliga rösterna, säger producenten Todd Brown på XYZ Film till The Wrap.

De senaste åren har skräckantologier åter fått ett uppsving tack vare filmer som "V/H/S" och "The ABCs of Death". Men, trots att den senare lät hela 26 regissörer tackla varsin skräckhistoria, var bara två av dem kvinnor.

- Vi vet att kvinnor utgör halva skräckfilmspubliken, ändå har de varit närmast osynliga i genren, berättar en av initiativtagarna Greg Newman på Dark Sky Films.

Det är inte klart när "XX" har sin premiär.

| 10 november 2013 22:01 |