Film

Skribent

MovieZine

16 november 2019 | 15:00

Xavier Dolans bortglömda film får äntligen premiär - i USA

Se den nya trailern för dramat The Death & Life of John F. Donovan"med Kit Harington och Natalie Portman.
Xavier Dolans engelskspråkiga debutfilm har inte haft en lätt resa. "The Death & Life of John F. Donovan" premiärvisades på Toronto Film Festival år 2018, sågades i några medier - och försvann.

Filmen har gått upp i Frankrike och Italien under året, men nu är det - efter lång väntan - dags för amerikansk biopremiär. Och förhoppningsvis innebär det att Dolans film snart hittar distribution för övriga världen, och kan visas i Sverige.

Rollistan borde trots allt locka en del intresse. Den kanadensiske filmskaparen har fått med sig Natalie Portman, Kathy Bates, Susan Sarandon och Thandie Newton till ett drama om kändisskap och hemligheter. Kit Harington ("Game of Thrones") spelar en berömd skådis som får en oväntad brevkompis i 11-årige Rupert (Jacob Tremblay).

Kolla in den nya trailern till "The Death & Life of John F. Donovan":
 
 
I veckan träffade jag Xavier Dolan under Stockholms filmfestival, och passade på att fråga honom om hur han upplevde arbetet med filmen. Dolan gav mig oväntat ärliga svar:

- Jag hade en väldigt bra erfarenhet på inspelningen. Att få jobba med alla dessa skådespelare var oförglömligt. Jag älskade att jobba med Natalie Portman, och har fått många vänner.

- Redigeringen av filmen... tog längre än väntat. Relationen med alla olika samarbetspartners efteråt blev lite mer problematisk. Manuset hade sina fel och brister. Det var ett ambitiöst manus som ville täcka många teman, några borde vi säkert ha skippat. Så jag vet inte om den någonsin kommer att släppas. Jag älskar filmen och är stolt över den, men jag vet inte vad som händer med distributionen. 
 
 
Nu verkar det klart att "The Death & Life of John F. Donovan" släpps på bio och video-on-demand i USA den 13 december. Än så länge vet vi inte när och om den kommer till Sverige.

Däremot är det redan dags för Xavier Dolans nästa film "Matthias & Maxime" - med svensk biopremiär 22 november.
| 16 november 2019 15:00 |