Film

Skribent

Erik Dalström

23 maj 2014 | 11:01

Xavier Dolan: "Jag har skrivit en engelskspråkig film"

Xavier Dolan berättar om dramat "Mommy" och planerna för sin engelskspråkiga filmdebut.

Xavier Dolan har hittat tillbaka till filmfestivalen i Cannes med sin femte långfilm "Mommy". Det är fjärde gången han är på festivalen med en film men det är inte förrän nu som han lyckats ta sig in huvudtävlingen om den åtråvärda Guldpalmen.

Under gårdagens presskonferens samlades Xavier Dolan och skådespelarna Suzanne Clemént, Anne Dorval och Antoine Olivier Pilon. Dolan var väldigt glad över att äntligen lyckats ta sig in i huvudtävlingen. Han har jobbat hårt med sina filmer och givetvis var många nyfikna på hur han lyckas.

- Egentligen så vet jag inte hur jag lyckas men det är min stora passion. Det är absolut ingen plikt jag har, att göra en film per år, det är bara min motivation som styr det. Det blir som en drog, man behöver den hela tiden. Jag behöver det för att uttrycka mig och skapa.

Xavier förnekade att "Mommy" var om hans egna liv men berättade att han fascineras av kvinnliga karaktärer, särskilt mödrar.

- Fadersfiguren imponerar inte på mig. Jag har en väldigt vänskaplig relation med min pappa men det var inte alltid fallet. Min mor hade vårdnaden och jag såg honom bara varannan helg. Jag lärde aldrig känna honom så pass väl att han kunde inspirera mig. Det har blivit en vana att göra filmer där pappan är frånvarande. Min pappa imponerar på mig, men fadersfiguren gör det inte.

Filmen utspelar sig i Xaviers hemstad Québec, Kanada, hur kom det sig egentligen?

- Från början var det tänkt att göra den här filmen senare i min karriär, då i USA med amerikanska skådespelare. Men de senaste fem åren har jag funnit en stark relation med några av skådespelarna, jag har min bakgrund därifrån, jag kände mig hemma. Så det kändes rätt helt enkelt. Det var underbart att filma på mitt språk och i mina gamla områden. Jag tror vi får en styrka och inspiration från platsen vi har växt upp, utav människorna och de olika miljöerna. Jag filmade i Québec för att jag är en Québecer.

I alla Xavier Dolans filmer har musiken en väldigt stor betydelse. Så här beskrev han hur de tänkte kring musiken i "Mommy":

- Musiken är själen i en film. I "Mommy" var det mer att musiken var befintlig och inte pålagd i efterhand. Alla låtar vi får höra är från ett band som pappan gjorde innan han dog. Sen hör vi även musik från radion, bilar, barer. Jag ville att det skulle fungera som ett inflytande på karaktärerna i filmen och deras miljöer.

Hur ser då den här 25-åringen på sin ålder när det kommer till filmskapande?

- Jag försöker att inte se min ålder som ett hinder. Jag tror att det finns en lämplig ålder för att veta hur man berättar en historia, men det finns ingen riktig ålder för att börja berätta dem. Man ska börja när man har dem inom sig. Jag har arbetat som skådespelare sedan fyra års ålder och fått ta del av hur regissörer jobbat men även sett väldigt mycket film. Jag har observerat alla "koder" och lärt mig utifrån dem. Jag var som ung väldigt fascinerad av detta och därmed lärt mig mycket.

- När jag såg "Titanic" för första gången så såg jag att det fanns en tanke bakom filmskapande. När musiken ska börja spela, hur kostymerna ser ut, regisserandet, men också att allt var så ambitiöst. På något vis gav det mig hoppet att göra galna och ambitiösa idéer. Jag är inte rädd för ambition. Jag är heller inte rädd för att människor ska tycka illa om det eller hata det. Jag har rädslor, rädsla för att jag ska bry mig om det, men jag har inte en rädsla för att berätta en historia med personer som inspirerar mig.

Vad som är välkänt är att Xavier älskar att göra alla möjliga roller på sina filmer. Men hur orkar han med det?

- Det är en massa jobb men jag älskar det. Jag älskar allt. Att kunna få göra t.ex. kostymen från början till slut. Jag älskar kostymer. Många inser nog inte att kostymen är första inblicken till en karaktär för tittaren, därför väldigt viktig. Jag älskar även att vara på inspelningen. Jag vill inte delegera arbete men jag har allt inom mig, i mitt huvud. När jag skriver en film så har jag alltid soundtracket och trailern i mina tankar. Sen visar jag också mina skådisar hur allting ska filmas bild för bild. Men det är inte förrän man jobbar alla tillsammans som filmen tar form. Jag vill inte låta pretentiös eller trycka ner andra roller, men jag älskar att göra allt.

Presskonferensen avslutades med frågan om Xavier skulle göra en engelskspråkig film härnäst.

 - Ja, det ska jag. Jag har skrivit en engelskspråkig film som heter "The Death And Life Of John F. Donovan" och om ändå titeln kunde bli längre, skrattar han.  Jag skrev den tillsammans med Jacob Tierney och vi har skickat ut det till olika agenter och vi förväntar oss ett svar, väldigt snart, jag skulle säga ikväll eller inte, skrattar han. Jag väntar på besked helt enkelt och börjar faktiskt skola till hösten där jag kan försöka ha ett lite mer normalt liv. Hänga med folk i min egna ålder och förhoppningsvis pussa dem lite, skojar en glad Xavier samtidigt som han ger pressen en stor puss.

"Mommy" får premiär i januari 2015.

| 23 maj 2014 11:01 |