Spel

Skribent

Robin Cocks

21 november 2019 | 18:00

Xbox-chefen om framtiden för spel: "Mycket kommer hända inom två år"

Under tre dagar besökte MovieZine Xbox-eventet X019 i London. Vi fick en intervju med Matt Booty på Xbox Game Studios. Han berättade lite om framtiden kring Xbox, nya spel samt om streamingtjänsten Project xCloud.
Xbox-eventet X019 som hölls i London under tre dagar i november gav oss en rad nya spelavslöjanden. Vi fick bland annat ta del av nyheter som det interaktiva dramat "Tell Me Why" samt en sprillans ny trailer för kommande strategispelet "Age of Empires IV".
 
MovieZine fick också en intervju med Matt Booty, vice VD på Xbox Game Studios. Han berättade lite om framtiden för Xbox, om de nya spelen och om kommande streamingtjänsten Project xCloud.
 
 Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Det måste krävas en hel del planerande för att anordna ett sådant här stort event som X019 är. Vad är din roll i det hela?
 
- Jag är snubben som står på scenen och pratar samt gör intervjuer. Vi har planerat X019 sedan E3 och vi ser det här eventet som ett firande av spel, och en chans att få kontakt med våra fans. 
 
Det är mycket som händer med Xbox just nu. Vi såg många coola utannonseringar under detta event och under 2020 kommer er nästa konsol Xbox Scarlett. Var ser du Xbox de kommande åren?
 
- Jag tror att vi kommer se en hel del nya häftiga saker under de kommande 1-2 åren från spelindustrin. Vi har vår prenumerationstjänst Xbox Game Pass, vår streamingtjänst Project xCloud samt nya konsolen Xbox Scarlett. Jag tror att spel kommer bli mer mainstream och något som fler människor vänder sig till som underhållning än vad vi gör idag. Det är spännande att vara i spelbranschen med tanke på all potential som finns när det kommer till hur man når ut till en bredare publik tack vare streaming osv.
 
Streamingtjänster börjar poppa upp nu och VR har kommit. Var tror du att hela spelindustrin befinner sig om cirka 10 år?
 
- När vi har möte med våra olika spelutvecklare så brukar vi diskutera och prata om vad vi har misslyckats med att förutse under de 10 föregående åren. Jag tror att många blev förvånade över att att människor tittar på streaming av spel nästan lika mycket som de spelar spel själva. Jag hade inte förväntat mig att det skulle vara en så stor del av detta årtionde som det faktiskt blev. Så jag vet inte om jag är rätt person att förutse kommande 10 åren för spelindustrin. Vi kommer definitivt se saker som ingen har förväntat sig eller tänkt på innan. 
 
Vi har sett att en del Xbox-spel, såsom "Cuphead" och "Ori and the Blind Forest", har släppts till Nintendo Switch. Finns det några framtida planer på att släppa fler Xbox-spel till andra plattformar?
 
- Vi har inga planer just nu. Vi fokuserar just nu på att skapa så bra upplevelser vi kan till Xbox. Sen måste man komma ihåg att utvecklarna bakom "Cuphead" och "Ori and the Blind Forest" är independant och är fria att släppa sina spel på andra plattformar. Och Nintendo är en fantastisk partner till oss. Men just nu fokuserar vi på det exklusiva materialet som man bara hittar på Xbox.
 
Gällande er streamingtjänst Project xCloud, påverkar streaming av spel sättet hur man utvecklar spelen på?
 
- I den nära framtiden så skulle jag säga nej. Vårat löfte är att om ett spel funkar på Xbox så ska det fungera via Project xCloud. Så i närliggande framtiden så ändrar det inte sättet för oss att utveckla spel på. Fast det finns fördelar med att exempelvis ha en fast hårdvara som finns på ett datacenter, som då kan möjliggöra att man kan skapa nya typer av spel som klarar av mycket mer avancerade onlineupplevelser, lägre inputlag mellan spelare osv. Men längre fram i tiden kan det visa sig nya spännande möjligheter för spelstreaming. 
 
Sista frågan: Vilket spel spelar du just nu?
 
- Jag spelar faktiskt ett spel som inte är ett Xbox-spel. Det är ett mobilspel som heter "Star Trek: Fleet Command". Ett riktigt bra spel med grym grafik.
 
 
Vilket spel ser du mest fram emot till Xbox? Vad tyckte du om X019?
| 21 november 2019 18:00 |