Film

Skribent

Alexander Kardelo

10 november 2016 | 08:40

”X-Men”-serien får en reboot

Bryan Singer lämnar över till Simon Kinberg som får avgöra hur mutanternas framtid ser ut.
2000 banade de väg för den moderna superhjältegenren med ”X-Men”. 2016 kom den mest framgångsrika filmen i form av spin-offen ”Deadpool”. 

Men trots flera filmsuccéer i ryggen är framtiden högst oklar för Fox mutanter. En lösning blir ännu en slags reboot, i stil med 2011 års ”X-Men: First Class”. Hollywood Reporter skriver att Simon Kinberg (manusförfattare och producent) har fått ansvaret att ta X-Men-serien vidare med en ny film. Filmserien måste "rekonfigureras", den här gången utan Bryan Singers inblandning.



Fox har flera problem att lösa:


1. Bryan Singers ”X-Men: Apocalypse” som kom i våras drog in 544 miljoner dollar världen över. Hyfsade pengar, men långt ifrån de 748 miljoner som förra filmen, ”X-Men: Days of Future Past”, tjänade ihop. Kanske är biopubliken mätt på CGI-dränkt massförstörelse?

2. Samtidigt har kontraktet för flera av stjärnorna gått ut. Jennifer Lawrence, James McAvoy, Michael Fassbender och Nicholas Hoult har spelat sina roller som unga Mystique, Xavier, Magneto och Beast i tre filmer. Vill Fox få dem att återvända kommer de behöva höja deras gage betydligt.

3. Våren 2017 gör Hugh Jackman sin mycket populära karaktär Wolverine för sista gången. James Mangold-regisserade ”Logan” ser mycket lovande ut och kommer vara både blodig och brutal, något som X-Men-fans inte sett mycket av hittills. Men faktum kvarstår att Fox snart blir av med en av sina hetaste skådisar.

4. Trots succén för ”Deadpool” har man inte lyckats säkra filmskaparen Tim Miller för en uppföljare. Han lämnade nyligen registolen, skyllde som man brukar på ”meningsskiljaktigheter”, och en ersättare är ännu inte funnen. Trots det planerar Fox redan för en ”Deadpool 3”.

5. Sista sorgebarnet, men kanske det största, är spin-offen ”Gambit”. Channing Tatum har länge varit aktuell för rollen, men även har har man haft vissa problem med att behålla en filmskapare länge nog. ”Gambit” skulle haft biopremiär redan i år, men har ännu inte börjat spelas in.



Så vad händer i framtiden?


Man får ändå medge att X-Men är ett filmuniversum med stor potential, och publikintresset har inte svalnat - det bevisar ”Deadpool” gott och väl. Fox behöver dock släppa taget om sina gamla mutanter och bjuda fans på nya överraskningar. Och de har en del äss i rockärmen:

En reboot - Källor säger till Hollywood Reporter att X-Men-serien så som vi känner till den behöver en nystart. Bryan Singer (som regisserat fyra av filmerna) väntas inte återkomma, utan lämnar över ansvaret att hålla ihop filmserien åt manusförfattaren och producenten Simon Kinberg. Det nya manuset skrivs med Fassbender, McAvoy och Lawrence i åtanke (även om deras kontrakt inte är klara än).

Nya mutanter - Fox hoppas starta en ny franchise med ”The New Mutants”, en spinoff som låter superbegåvade tonårshjältar stå i centrum. Inspelningen kan börja redan i vår med Josh Boone (”Förr eller senare exploderar jag”) bakom kameran. 

Från bio till tv - Ännu ett nytt steg blir att bredda mutanternas värld med tv-serier. I början av 2017 kommer spin-offen ”Legion”, som handlar om Professor Xaviers begåvade men plågade son David Haller (spelad av Dan Stevens). ”Fargo”-skaparen Noah Hawley är showrunner. 


Framtiden för X-Men är oviss. Men så länge Fox är villiga att satsa på nya visioner och presentera andra hjältar och deras historier, lär vi inte slippa de muterade hjältarna än på många år. Även om de kommer i nya former och i andra medier, har vi förhoppningsvis flera fina film- och tv-upplevelser att se fram emot. Det gäller inte minst ”Logan” i mars.

Vad tänker ni om X-Mens framtid? Vilka av filmerna lockar mest? Och finns det några karaktärer från Marvels serietidningar som ni fortfarande väntar på?
| 10 november 2016 08:40 |