Film

Skribent

Alexander Dunerfors

11 april 2013 | 17:30

"World War Z" ger blodad tand

Läs varför sommarens zombieapokalyps i Marc Forsters regi kan ge genren ett nytt liv.

Många har varit kritiska till filmatiseringen av "World War Z". Dels för att den dröjt så himla länge och varit drabbad av problem från dag ett. Dels för att trailern inte gör Max Brooks bok någon rättvisa. Men de tio första minuterna ur filmen, som vi på MovieZine fick ta del av i veckan, vittnar om en häftig bioupplevelse som mycket väl kan bli sommarens stora överraskning.

Jag ska inleda med att jag inte har läst boken som filmen bygger på, och slipper därmed de förutfattade meningar som sånt brukar föra med sig. Däremot har jag alltid haft en osund förkärlek till zombies på film, och varje rulle som lyckas förnya de odöda på något sätt välkomnas.

Häromdagen fick jag se några minuter ur början på Marc Forsters "World War Z", främst en förlängning av scenen som syns i trailern. Brad Pitt med familj sitter i en bilkö i en amerikansk storstad. Sakta men säkert blir det tydligt att något inte står rätt till på gatan framför dem. Han går ut ur bilen för att få en bättre överblick på läget, men blir tillbakavisad av en polisman... som två sekunder senare blir potatismos, skoningslöst överkörd av en skenande truck. Fullkomligt kaos utbryter när muterade människor börjar angripa andra, och nu gäller det att trycka gasen i botten och komma i säkerhet...

Visst, man ska inte döma en film på dess första tio minuter, isåfall hade väl "Quantum of Solace" varit fullkomligt fantastisk. Men scenen gav blodad tand, minst sagt, främst för en skildring av zombies som jag aldrig tidigare sett dem.

I "World War Z" är de fullkomligt rabiata varelser som luktar sig till närmaste levande individ och hoppar på denne på en mikrosekund. Glöm de långsamma odöda som vi är vana vid att se, de här har fart som Usain Bolt och en hunger som verkar rent omättlig. Tolv sekunder senare är även zombiens offer uppe på benen och redo att festa på din hjärna. Man känner verkligen paniken och skräcken när några sådana får gå loss på ett torg fullt med bilar och folk. Ingen går säker.

Sen är det nytt med en stjärna som Brad Pitt i en genre som hittills lockat en rätt smal publik. Hans helylle familjefar i en otrolig situation som denna, påminner närmast om Tom Cruise i Spielbergs "War of the Worlds". Man ska heller inte glömma att Forster är en regissör som emellanåt gjort riktigt bra ifrån sig, "Monster's Ball" och "Flyga drake" är utmärkta exempel på det. Kan han kombinera en riktigt påkostad blockbuster med sitt sinne för drama och mänskliga känslor, blir det här riktigt spännande att se.

Det är tre månader kvar till världspremiären av "World War Z", vi lär både se och höra mer om filmen till dess. Det kan förstås gå åt vilket håll som helst, men om inte annat har vi några riktigt hungriga, vidriga zombies att underhålla oss med i två timmar. Det är väl inte helt fel.

"World War Z" går upp på bio den 12 juli.

| 11 april 2013 17:30 |