Exklusivt

Skribent

Jonatan Blomberg

8 januari 2024 | 13:45

William Shatner till MovieZine: "Då tror jag man hittat meningen med livet"

MovieZine har snackat med den 92-årige skådespelaren William Shatner om meningen med livet, rymdresan och nya säsongen av hans tv-serie "The UnXplained".
Skådespelaren William Shatner har dykt upp i över 250 olika filmer och tv-serier, där IMDb noterar att det första projektet fick premiär redan 1951. Shatner själv har tidigare nämnt att han började skådespela redan under slutet av 40-talet, så vi börjar åtminstone närma oss en snudd på omöjlig gräns av 80 år i branschen. Det stora genombrottet kom med rollen som Captain Kirk i "Star Trek", originalserien som rullade redan på 60-talet alltså.
 
Personligen är det däremot rollen som den frispråkiga advokaten Denny Crane i "The Practice" och spinoffserien "Boston Legal" som är min favorit. Där långa och välskrivna monologer tillsammans med Shatners egen förmåga att berätta historier, gjorde Denny Crane oslagbar när hans fall skulle argumenteras för juryn i slutet av varje rättegång.
 
Nu är han aktuell med ännu en säsong av History Channel-serien "The UnXplained", där Shatner dyker upp som vår berättare när olika mystiska mysterium debatteras av olika historiska experter. Ett projekt som verkar ligga skådespelaren särskilt nära hjärtat och vara grunden till vad den 92-årige skådespelaren anser vara meningen med livet just nu:
 
- Många barn vill inte erkänna att man inte har koll, men alla ungar ser på omvärlden på ett nytt sätt efter att man lär sig något nytt. Och om man kan behålla den där nästan barnsliga nyfikenheten om livet och omvärlden, då tror jag att man har hittat vad som faktiskt är meningen med livet, förklarar Shatner för MovieZine.
 
Under vårt samtal med Shatner så hinner vi även snacka om olika mysterier, hans egna resa till rymden och hur han förbereder sig varje gång han får ett nytt manus i handen. Här nedan kan du läsa hela vår intervju inför premiären av dagens nya avsnitt av "The UnXplained":
 

"Det finns så mycket vi fortfarande inte förstår här på vår planet"

 
Large 9398b2d2ada7cfb3160e0beb78e6c5b3 ux2 williamshatner 12202019 jh 00 300 1William Shatner under inspelningarna av "The UnXplained". 
 
Jag har förstått att du alltid letar efter nya saker att lära dig mer om och att när andra pratar om dig så beskrivs du ofta som någon man hittar läsandes faktaböcker. Så jag får känslan av att "The UnXplained" är ett riktigt passionsprojekt för dig, kan det stämma?
 
- Verkligen, det stämmer helt och hållet!
 
Vilka områden är det du är mest intresserad av själv?
 
- Allt här i livet har en nivå av mystik omkring sig. Var man än tittar eller lägger ned sin hand, som på bordet här framför mig. Vad är det egentligen? Det ser helt normalt ut, men det innehåller ändå alla dessa små hemligheter ju mer man börjar gräva i det. Och vi människor har gjort en hel del grävande under vår tid, men frågan är egentligen när vi verkligen kommer att nå botten och när det vi undersöker faktiskt slutar vara något mystiskt.
 
- Personligen så tror jag inte att vi någonsin kommer att nå till botten med allt. Eftersom det finns så mycket vi fortfarande inte förstår här på vår planet. För att inte tala om det vi kan se av resten av universum. Allt är okänt till en början, vi vet ingenting. Sedan kan vi med hjälp av vetenskapen ta reda på en hel del... tills man inser att vi bara skrapat lite på ytan av nästa intressanta fråga som väcks av det vi precis lärt oss. 
 
- Så vi spenderar våra liv med att undra över vad som döljer sig bakom nästa krök. Som när man kommer till den punkten i ens liv när man verkligen börjar fundera på vad som kommer att hända efter att man dör. Hur vet man ens att man har dött?
 
Jag har hört att du redan gjort planer för att bli ett träd när du dör?
 
- Ja, det stämmer! Jag har läst på om det. Jag gjorde en konsert i Washington, som kommer släppas sedan också, där jag skrivit en sång som heter "So Fragile, So Blue"... som handlar om det. Det finns så många intressanta och konstiga saker som jag har fått bli en del av under mitt liv. 
 

"Ett ondskefullt, fult och becksvart mörker"

 
William Shatner under sin rymdfärd som 90-åring. Foto: Blue Origin Photo
 
Minst sagt! Medan jag tittade på avsnittet som handlar om vårt sökande efter andra livsformer i rymden, så kunde jag ju inte låta bli att tänka på att du faktiskt själv spenderat några minuter i rymden. Och då menar jag inte din tid på "Star Trek", utan på riktigt. Jag förstår att en vanlig fråga du säkert får där är hur det var att se tillbaka på Jorden, men jag skulle vilja fråga om något annat. I alla filmer och serier som visar vår planet från rymden så ser allt runtomkring alltid helt svart ut, är det verkligen så eller fick du den bästa utsikten någonsin på stjärnhimmeln om du kollade åt andra hållet?
 
- Nej, jag hade hoppats på precis det. Att få en ordentligt titt på Vintergatan. 
 
Exakt, det känns ju som att man borde få den bästa utsikten därifrån.
 
- Precis. Och man blir ju helt klart väldigt överväldigad. Men det jag såg var ett totalt mörker. Ett ondskefullt, fult och becksvart mörker. Död. 
 
Det låter ju fruktansvärt...
 
- Ja, det är fruktansvärt. För man inser att det är vad rymden är och att det är typ 300 minusgrader där utanför. Man ser döden. Och sedan när man kollar tillbaka på den här lilla stenen som vi alla kommer från, med det beigea och det blåa... det är livet. Och min känsla där och då var en slags extrem sorg, som jag inte förstod förrän jag landade. Då insåg jag att jag sörjde vår planet. 
 
För vad vi gör med den tänker du på?
 
- Precis. Alla otaliga nummer av livsformer som nu är utrotade, på grund av vad vi har gjort mot planeten. Vad vi fortfarande gör och vad vi kommer att göra med den i framtiden.
 

"Tekniskt så har allt förändrats"

 
William Shatner och James Spader som Denny Crane och Alan Shore i "Boston Legal", en av mina personliga favoritroller från Shatners långa karriär. 
 
Är du med och väljer vilka mysterier som ska täckas i The UnXplained? 
 
- Jag har vid flera tillfällen skickat in förslag till producenterna. Något jag skulle vilja veta mer om är språk och mystiken bakom det. Som jag sade så finns det ju mysterium kring allt om man bara öppnar upp den nyfikenhets-delen av hjärnan lite. Annars accepterar man bara allt omkring sig, som faktumet att du och jag kan prata med varandra och se på varandra medan du är i Sverige och jag i USA. 
 
- Och det är så otroligt fascinerande egentligen. För 200 år sedan så var man tvungen att lyckas segla med ett skepp över Atlanten för att kunna göra samma sak. Medan vi kan prata helt obehindrat med varandra nu, samtidigt som vi kan se varandra.
 
Något annat otroligt är faktumet att du har haft en karriär som skådespelare i nästan 80 års tid nu. Med Hollywoodstrejkerna nyligen avslutade, hur ser du tillbaka på alla förändringar som har skett under din karriär?
 
- Tekniskt så har allt förändrats. Men fundamentet är det samma. Jag har faktiskt ett ganska intressant framträdande jag ska få göra i april, som jag har fått skriva ihop. Kort och gott, en berättelse har alltid en berättare och en publik. Det har aldrig förändrats.
 
- Och det kommer verkligen att vara det samma nu i april. Då kommer en solförmörkelse att ske i Bloomington, Indiana. Vilket det har gjort många gånger förr genom historien, men då kanske inte med kunskapen om vad och varför det har skett. Medan mörkret sprider sig över oss så kommer jag att berätta om vad som faktiskt händer och det kommer att vara runt 100 000 människor där... som mer eller mindre är samlade runt en stor lägereld. Där en berättare, i det här fallet jag, alltså berättar en historia för publiken. 
 

"Då tror jag att man har hittat vad som faktiskt är meningen med livet"

 
William Shatner som Captain James Tiberius Kirk i "Star Trek". 
 
Det verkar som en riktigt häftig upplevelse att få vara med om!
 
- Det tror jag verkligen. En tv-serie som "The UnXplained" låter oss också få återvända till berättelse-rötterna, som säkert berättats otaliga gånger runt olika lägereldar genom historien. Precis som jag själv gjort många gånger när det funnits barn i närheten, något jag älskar, när man kan se hur deras ansikten verkligen skiner upp medan man berättar om mystiska saker som finns i vår värld. 
 
- Många barn vill inte erkänna att man inte har koll, men alla ungar ser på omvärlden på ett nytt sätt efter att man lär sig något nytt. Och om man kan behålla den där nästan barnsliga nyfikenheten om livet och omvärlden, då tror jag att man har hittat vad som faktiskt är meningen med livet.
 
Det låter som ett väldigt bra råd. Det är om inte annat väldigt härligt att få lyssna på dig. Hur gör du för att få ett manus att låta så naturligt som möjligt, du är ju känd för att vara en god berättare?
 
- När någon ger mig ett manus så vill jag inte läsa det på en gång. Den första gången jag läser det är framför en mikrofon eller kamera. Så jag kan reagera ärligt på det jag läser. Jag vill få den där "wow"-känslan och känna att "oh, det där hade jag ingen aning om". Eftersom jag läser det för första gången. 
 
- Precis som ni som lyssnar på det hör det för första gången, så vi kan uppleva det tillsammans. Så jag berättar inte en historia som jag känner till med en fejkad förvåning, utan jag är med på resan själv. Sedan läser jag det så klart igen om det behövs, men jag gillar oftast den första tagningen bäst. 
 
 
Här i Sverige så dyker den nya säsongen av "The UnXplained" upp på History Channel idag, den 8 januari. Avsnitten sänds 20.00 varje måndag. 
 

Läs också: MovieZine snackar med Patrick Stewart om bästa "Picard"-säsongen hittills

 
Vilken är din favoritroll med William Shatner? Har du givit "The UnXplained" en chans? Kommentera gärna nedan!
| 8 januari 2024 13:45 |