Film

Skribent

Alexander Kardelo

9 januari 2019 | 14:00

William Friedkin sågar "Exorcisten 2"

"Sämsta skiten jag sett!"
William Friedkins "Exorcisten" från 1973 är en av skräckgenrens milstolpar, och röstades nyligen fram till tidernas mest skrämmande film av MovieZines läsare.
 
Men som med många succéfilmer följdes även denna av en rad mindre lyckade uppföljare. I en ny intervju avslöjar regissören Friedkin vad han egentligen tyckte om "Exorcisten 2", som släpptes år 1977.
 
- Jag fick se en bra bit av filmen. Jag var på Technocolors labb för att ordna med något, och de hade just blivit klara med "Exorcisten 2". De frågade om jag ville ta en titt.
 
Mot bättre vetande klev William Friedkin in i visningsrummet och satt igenom 40 minuter av filmen.
 
- Det var den värsta skiten jag sett. Vilken jävla skymf... Och de hade en fantastisk rollista, Richard Burton, Max von Sydow, Louise Fletcher, plus Linda Blair. James Earl Jones. Det var de sämsta 40 minuter av film jag någonsin har sett, och det säger en del.
 
"Exorcist II: The Heretic" regisserades av John Boorman, som bland annat hade blivit Oscarsnominerad för thrillern "Deliverance" några år tidigare. Det sägs att filmen blev utskrattad på premiärkvällen, och att Boorman tog ner den från biograferna två gånger, för att gå tillbaka till klipprummet.
 
 
Uppföljaren gick varken hem hos kritiker eller publiken, men har sedan dess fått en viss kultstatus, trots sin placering på nummer 86 bland IMDb:s sämsta filmer.
 
Har du sett "Exorcisten 2"? Är den så dålig som Friedkin påstår? Kommentera nedan.
| 9 januari 2019 14:00 |