Film

Skribent

Alexander Kardelo

10 augusti 2021 | 17:55

Warner Bros filmer blir bioexklusiva igen under 2022

Ingen mer simultanpremiär på HBO Max - men efter 45 dagar kan storfilmerna gå till streaming.
Warner Bros skakade om filmvärlden rejält när de beslutade att släppa alla sina filmer under 2021 på bio och streaming - samma dag.

Filmen som kickade igång den ovanliga, corona-framtvingade releaseplanen var "Wonder Woman 1984", som i julas gick upp på bio och på amerikanska HBO Max. Sedan dess har storfilmer som "Godzilla vs Kong", "Space Jam: A New Legacy" och nu senast "The Suicide Squad" följt i samma spår. Helt smärtfritt var det inte - flera stora filmskapare och skådespelare har klagat på att de inte blivit informerade om strategin.

Men under 2022 gäller andra planer. Alla filmer från Warner Bros går nästa år exklusivt upp på bio, meddelar Variety.
 

Bioägarna jublar

 
Först efter 45 dagar kommer de att släppas på HBO Max. Det innebär att ett kortare biofönster verkar bli "det nya normala" efter pandemin, men biokedjorna gläds åt att få visa blockbusters utan konkurrens från en streamingtjänst.

- Det är tacksamt att Warner Bros återigen omfamnar biofönstret. Vi på AMC pratar med varje stor studio om det här ämnet. Vi hör deras stöd om att ett exklusivt biofönster är ett viktigt steg i att bygga en framgångsrik filmfranchise säger Adam Aron, VD på biokedjan AMC (ägare till svenska Filmstaden).

I höst och vinter släpper Warner Bros bland annat filmer som "Dune", "Matrix 4" och Clint Eastwoods "Cry Macho". Under 2022 väntar "The Batman", "Black Adam", "Fantastiska vidunder 3" och "Aquaman and the Lost Kingdom".
 
 

Men vad gäller i Sverige?

 
Man får inte glömma att Warner Bros strategi rör USA. Internationellt kan andra regler gälla. Här i Sverige har vi sett Warner-filmer som "Mortal Kombat" och "Those Who Wish Me Dead" gå direkt till streaming. Större titlar som "Godzilla vs Kong" och "The Conjuring 3" var bioexklusiva i sex veckor innan de släpptes digitalt.

Streamingtjänsten HBO Max kommer att lanseras i Sverige (och ersätta HBO Nordic) någon gång i slutet av 2021 eller under 2022, men det innebär inte automatiskt att Warners filmer hamnar där efter 45 dagar.
| 10 augusti 2021 17:55 |