Film

Skribent

MovieZine

14 december 2016 | 18:00

Vinterns 13 bästa filmer och serier på Viaplay

Ta en paus från julstressen eller vila upp dig efter nyårsfesten med MovieZine-redaktionens tips.
Med långa, mörka kvällar och mycket ledigt är december den perfekta tiden på året för att gosa ner sig i soffan framför tv:n. Ta igen de där filmerna du missat under året eller upptäck en ny favoritserie. Här är våra favoriter från vinterns utbud på Viaplay!

The Danish Girl (premiär 20 december)


Alicia Vikander vann en välförtjänt Oscar för sin roll som danska konstnären Gerda Wegener. Men filmen är lika mycket Eddie Redmaynes, som fullkomligt skiner i rollen som Einar - som går igenom världens första könsbyte. Regissören Tom Hooper sveper in den sanna berättelsen och den starka kärlekshistorien i mycket lyxig förpackning, med storslagna miljöer och vackra kostymer.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Steve Jobs


Danny Boyles filmer brukar vara visuella fantasier på ett sätt man sällan får se. Detsamma gäller när han ska sammanfatta Steve Jobs liv och karriär på bara två timmar. Han löser den till synes omöjliga uppgiften genom att låta hela filmen utspela sig i tre scener i realtid. Ett spännande upplägg som filmens fascinerande huvudperson nog skulle uppskatta. Jobs spelas här av en fantastisk Michael Fassbender.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Birdman


Har du missat ”Birdman” så har du missat en av de stora filmiska upplevelserna på senare år. Michael Keaton och regissören Alejandro G. Iñárritu gör en satir kring skådespeleri och kändisskap, som tar plats nästan helt under en enda kväll på Broadway. Kameran följer också Emma Stone, Naomi Watts och Edward Norton, till synes utan klipp. 

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Zootropolis


Disney tar med oss till en mycket speciell stad där djur av alla arter och storlekar lever i perfekt harmoni. Men under ytan bubblar det av fördomar och rädsla, något som gör den nyanlända kaninpolisen Judy mycket upprörd. Det är ett snyggt och väldigt roligt äventyr, som samtidigt tar upp mer allvarliga och mycket aktuella ämnen på ett pedagogiskt sätt.

1e49ef4bcfa44264c0d5807f8c15e97d maxresdefault

Hitta Doris


Årets Pixar-film dyker ner i korallreven för att återbesöka Nemo, pappa Marlin och den glömska Doris. I fortsättningen på härliga ”Hitta Nemo” har Doris nämligen börjat minnas sin familj, och bestämmer sig för att leta upp dem. Uppföljare blir sällan lika bra, men här väntar ändå ett charmigt äventyr för de små.

Large 1e49ef4bcfa44264c0d5807f8c15e97d f3bd7902 345e 417d b12a d78a70e10290

Djungelboken (premiär 16 december)


Något äldre tittare kan istället upptäcka ”Djungelboken”, i väldigt annorlunda tappning än de där klippen i ”Kalle Ankas jul”. I en av årets bästa filmer har regissören Jon Favreau satt högsta växel på Hollywoods alla CGI-datorer, och skapat en otroligt snygg, mestadels datoranimerad men förbluffande realistisk, spelfilm. Mowglis och Baloos resa ger rysningar.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Spotlight (premiär 31 december)


Oscarn för Bästa film gick i år till detta drama som bygger på verkliga händelser. Mark Ruffalo och Rachel McAdams spelar Boston-journalisterna som avslöjar en skandal med pedofiler bland kyrkans präster. En lågmäld men stark historia för dig som vill börja det nya filmåret på topp. Kanske inte den perfekta bakisfilmen för nyårsdagen, dock…

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

War Dogs


Om du letar bakisfilmer efter några festfyllda dagar, prova istället ”War Dogs” - en mycket underhållande krigskomedi av regissören till ”Baksmällan”. Jonah Hill och Miles Teller spelar två grabbar som lyckas vinna en vapenorder från Pentagon värd miljoner. En av årets sjukaste filmer är dessutom helt verklighetsbaserad!

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Animal Kingdom


Gillar du familjekrönikor med fullkomligt galna karaktärer, tveka inte. ”Animal Kingdom” - baserad på den australiensiska långfilmen från 2010 - är en av årets bästa nya tv-serier. En stark ensemble och spännande twister gör den till en riktigt oförutsägbar serie.Mozart in the Jungle


Två Golden Globes-nomineringar häromdagen, och två vinster förra året i klassen Bästa drama/komediserie. ”Mozart in the Jungle” är listans dark horse, då vi själva inte hunnit se den än, men nu är det hög tid att rätta till det. Indie-favoriten Gael García Bernal spelar en begåvad nykomling på New Yorks musikscen. Den tredje säsongen släpps 6 januari.Mr. Robot


Med teman som hacking, cyberterrorism och övervakning känns ”Mr. Robot” läskigt rätt i tiden. Rami Malek har huvudrollen som det tekniske geniet som blir insyltad i en otrevlig maktkamp. Även svenske Martin Wallström ("Ego") är sevärd i rollen som skrupelfri företagspamp. Viaplay har den första säsongen tillgänglig.Transparent


Gillade du ”Six Feet Under” kommer du att älska ”Transparent”. Det handlar om en familj i Los Angeles vars liv vänds upp och ned när pappan kommer ut som transsexuell. Jeffrey Tambor gör sitt livs roll som Maura och har blivit Golden Globe-belönad. En modig och upplyftande familjesaga, som du har tre säsonger att njuta av.Dawson’s Creek


Efter ”Scream” och innan ”The Vampire Diaries” skapade Kevin Williamson detta småstadsdrama om att vara ung drömmare med allt som hör till. För oss som växte upp med Dawsons och Joeys kärlekstrassel, är detta 90-talsnostalgi till max! Alla sex säsonger finns att streama.Bonus! Brasmys


När inget annat funkar, eller när du bara vill komma i julstämning fort: ”Brasmys” är ett nytt Viaplay-original, som beskrivs som ”en sprakande och fängslande 3-timmars film som värmer de kyligaste vinterkvällarna”.Vilka filmer och serier vill ni rekommendera på Viaplay? Fyll på vår lista med era favoriter i kommentarerna nedan.
| 14 december 2016 18:00 |