Film

Skribent

Alexander Kardelo

16 maj 2023 | 18:30

Video: Se en 22-årig Vin Diesel i hans allra första filmroll

”Fast & Furious”-stjärnans debut på bioduken kom i detta drama med Robert de Niro och Robin Williams i rollistan.
Idag är Vin Diesel en av våra stora actionstjärnor, och har ”Fast & Furious”-franchisen att tacka för mycket. Andra filmserier som ”Guardians of the Galaxy” och ”Riddick” har gjort honom både välkänd, populär och gissningsvis stenrik.
 
Men alla måste börja någonstans, och för en ung Vin Diesel kom filmdebuten i ett helt annat slags projekt. 22 år gammal syntes han för första gången på bioduken - i Penny Marshalls drama ”Uppvaknanden” (”Awakenings” från 1990).
 
De tar verkligen tillvara på Diesels talanger här.
 
Rollen är i minsta laget, snarare en statistroll än något annat. Och Diesel fick varken någon replik eller ens sitt namn i eftertexterna. Men han hamnade i gott sällskap. Han delar scen med Robert de Niro och John Heard (”Ensam hemma”-pappan, ni vet). I den Oscarsnominerade filmen medverkar också Robin Williams.
 
Jag har sett ”Uppvaknanden” ett par gånger och aldrig reflekterat över att det är Vin Diesel som dyker upp bland patienterna. Tack vare Youtube och detta filmklipp kan man nu faktiskt studera den stora filmdebuten noga:
 

Vin Diesels karriär tog knappast raketfart där. Han fick kämpa sig fram i filmbranschen i flera år och finansiera en egen kortfilm, innan någon upptäckte honom. Denne någon var Steven Spielberg som erbjöd en roll i krigsfilmen ”Rädda menige Ryan” (1998). Året därpå Vin han låna ut sin röst till ”Järnjätten” (1999).
 
Sen följde raskt rollerna som Riddick i ”Pitch Black” (2000) och Toretto i ”The Fast and the Furious” (2001), och Vin Diesel har bara gasat på sen dess.
| 16 maj 2023 18:30 |