SPONSRAT

Skribent

Annons

19 augusti 2021 | 16:55

Vilken typ av filer brukar du streama?

Dagens utbredda teknik förser oss med mer utveckling i samhället. Oavsett användningsområde så har vi idag fler alternativ, som besparar oss både tid och pengar. Ett exempel är att vi enkelt kan streama film, serier och musik.
Idag kan vi enkelt och på ett lagligt sätt streama film, serier och musik. Att streama innebär att man kan spela upp ljud- eller videofiler från en webbplats och man använder sig av en dator, surfplatta eller mobiltelefon för att spela upp dessa filer. Filerna överförs via nätverk och det görs ingen kopia av filen som kan sparas ner på sin enhet.

En stor fördel är att man inte behöver rätta sig efter särskilda sändningstider, utan man väljer själv när man vill spela upp filerna. Dessutom kan man se hur många man vill. Varför inte plöja igenom några avsnitt av din favoritserie en regnig söndag eller bjuda hem vänner på filmmaraton, av en väl utvald klassiker med uppföljare?

Periodvis så är det populärt att streama matcher inom olika sporter. Det kan vara matcher under olika mästerskap, vilket bland annat blir allt mer populärt på semesterorter. Är du en av dem som anser matchen blir extra intressant om du har bettat på den? Se över de erbjudanden och oddsbonusar som listas på sportal.se. Du får mer pengar att spela för och därmed chansen till en större vinst.

Enligt en undersökning från år 2019, så stod ca 86% av alla internetanvändare för streaming av musik och merparten använde sig av den populära tjänsten Spotify. Man kan välja att använda sig av Spotify gratis, men då får man istället acceptera att musiken ibland blir avbruten av reklam. Vill man slippa reklamen får man betala en specifik månadsavgift.
 

Ett urval av streamingtjänster på marknaden

 
Många tjänster och appar som står för innehåll att streama erbjuder gratistjänster. Däremot behöver man oftast betala för att få full åtkomst till deras innehåll. Om gratisversionen är god nog för dig, så behöver du oftast enbart registrera din mejladress och ett lösenord.

Det finns flera streamingtjänster att välja mellan. Ta en titt på deras utbud innan du bestämmer för vilken eller vilka som passar dig.

● HBO Nordic är bland de största på marknaden. I deras utbud kan man finna många populära serier och filmer, både gamla klassiker och nyheter.
 
● C More Play erbjuder ett innehåll som passar för hela familjen. Filmer, serier, barnprogram och sport.
 
● Hos Viaplay kan du välja mellan olika paket, till exempel Viaplay Sport och Viaplay Film & Serier.
 
● Vill du använda dig av Netflix måste du registrera dig och betala en avgift varje månad. Det finns olika prispaket att välja mellan. Innehållet på Netflix varierar beroende på vilket land du befinner dig i, vilket du bland annat kan få erfara om du kopplar upp dig under din utlandsresa.
 
● Sidor som SVT Play och TV4 Play listar det innehåll som har sänts på deras tv-kanal. På dessa sidor kan du istället ta del av deras innehåll på en tid som passar dig och om du vill, så är det även möjligt att se på ett specifikt program eller film mer än en gång.
 
● Telenor Stream har tv-kanaler, sport, filmer och serier. Finns både som app och som hemsida, och dessutom ingår den i allas tv-paket.
 

Skillnad mellan streaming och nedladdning

 
Om du, på ett lagligt sätt, ska ladda ner ljud- eller videofiler så måste det finnas tillstånd från upphovspersonerna. Dessa filer får enbart användas för privat bruk. De får alltså inte kopieras och säljas vidare.

Olaglig nedladdning av filer och i sin tur kopiering av dessa filer har funnits i många år. De som drabbas hårt av detta är skaparna bakom allt material. Genom att deras material säljs på ett illegalt sätt får de ingen del av försäljningen. Straffet för illegal fildelning kan ge allt från böter till upp till två års fängelse. Läs mer hos Piratpartiet om att utöka upp till sex års fängelse.
| 19 augusti 2021 16:55 |