Serie

Skribent

Patrik Jonsson

11 juni 2015 | 19:30

Vilken tv-nedläggning sved mest?

"Constantine", "CSI" och många andra serier har gjort sitt. Vilka kommer du sakna?
Ungefär ett par veckor in i sommaren är det nu klart vilka tv-serier som inte kommer att få lysa upp i den kommande höstens mörker. De har helt enkelt gjort sitt. I vissa fall gäller det kort och gott tv-serier som det faktiskt var dags att dra ut pluggen ur, medan det i andra fall (de flesta fallen) gäller höst (2014) och vårdebuterande serier vilka helt sonika inte presterade som förväntat. Endera har tittarna missat storheten i dem eller så har de uppfattats som dåliga alternativt rentav usla. Det är en blandad kompott och främst gäller alltså detta, kanske inte helt oväntat, rätt färska tv-serier.

Nu har jag tagit mig friheten att plocka ut fem stycken tv-kadaver ur liksäcken, fem tv-serier jag tror kan ha skapat mest besvikelse. Dessa nedläggningar behöver alltså nödvändigtvis inte jag själv bry mig så mycket om, detta är mer allmänt. Med andra ord;  vilka tv-serier jag tror tv-publiken har morrat och fräst mest åt. Nog snackat, here we go!

"CSI: Crime Scene Investigation" (CBS)
Trots att jag sa att detta mest skulle handla om färska serier drar jag igång det hela med en gammal långkörare. Förmodligen en av de äldsta och mest trogna tv-kamrater på senare år. Väldigt populär också då den rankats som den mest sedda tv-serien någonsin och detta flera år i rad. Nu släcker vi dock ned labbet, stämplar ut och går hem. Personligen tycker jag också detta var på tiden, man kan inte älta i denna hur länge som helst. De skulle nog ha avslutat den redan för flera år sedan då William Petersen (Gil Grissom) tog avsked, men det är väl svårt för en kanal att skilja sig från sin lilla älsklingsserie. Nu tror jag förvisso många håller med mig där ute i den vida världen, men jag tror även att en hel del är besvikna. Som sagt, detta är en mycket gammal trotjänare, därför anar jag att det lär bli tomt för väldigt, väldigt många. 

"Backstrom" (CBS)
Här har vi däremot en tv-serie som till skillnad från "CSI" inte blev särskilt gammal, inte torr bakom öronen över huvudtaget. Nu är jag knappast den som sörjer då jag faktiskt hade denna med bland vårens besvikelser i den förra veckans artikel. Jag vet dock, vad än jag tycker och tänker, att den vann över en hygglig skara med folk och just dessa lär väl inte ha skuttat av glädje då dödsbeskedet kom? Nej, precis. För min egen del tycker jag alltså att det bara är bra att produktionspengarna går till något annat, medan jag självfallet beklagar nederlaget för er andra som diggade den. Tv-branschen är hård, ibland gäller det att ha ett pansar av stål. Jag hoppas dock vi snart får se Rainn Wilson igen, jag gillar verkligen honom.

"Battle Creek" (CBS)
Ännu en vårdebutant och dessutom en av de på förhand mest hypade sådana. Anledningen till detta heter så klart Vince Gilligan ("Breaking Bad") för det var nämligen just honom som stod bakom även denna. Själv var jag dock försiktig med min hype så jag blev varken överraskad eller besviken av den då den väl debuterade. Inte direkt min kopp av te, men ändå en rätt snygg och småtrevlig produktion. Tittarna hade dock, inte helt oväntat, mycket större förhoppningar på serien och i slutändan levde knappast "Battle Creek" upp till hypen, inte i ens närheten. Det fanns dock de som verkligen gillade serien, många är de amerikanska forum där besvikna tittare har uttryckt sin ilska och besvikelse. Det är nog dock bara att bita i det sura äpplet, jag tror nämligen knappast att någon annan kanal är villig att plocka upp den. "Battle Creek" är död.

"Stalker" (CBS)
Att jag någonsin skulle nämna tv-serien "Stalker", nedläggning och sedan besvikelse i samma mening trodde jag aldrig, aldrig någonsin. Nu handlar detta dock inte om min egen besvikelse, tvärtom är jag jättejätteglad. Jag avskydde verkligen "Stalker" och tyckte att det var bland det sämsta, billigaste och mest korkade CBS kläckt ur sig, åtminstone på senare år. Nu är det ju dock som så att smaken är som den berömda, det finns uppenbarligen massor, mängder av folk som uppskattar denna. För mig helt obegripligt, men så är det med tv-serier, film, musik  och så vidare, vi kan ibland ha riktigt extremt skilda smaker. Nu avslutades serien tydligen med en riktigt irriterande cliffhanger också och det om något kan jag förstå att man kan bli irriterad över. Ja så till er som följde serien; jag beklagar, att lämnas med ett otillfredsställande slut är värdelöst.

"Constantine" (NBC)
Denna nedläggning är jag rätt övertygad om att spred mest besvikelse och ilska. Som vanligt fattar jag ingenting då jag även vad det gäller "Constantine" var extremt avigt inställd till den. Å andra sidan är väl inte jag direkt målgruppen heller och genren är ju onekligen grymt populär i dessa dagar. I Staterna har det varit ett jävla liv rent ut sagt, NBC har kanske fått passat sig för en och annan brevbomb? Jag skulle tro det. Även här hemma i Sverige har jag både hört och läst min beskärda del av bittra och ilskna kommentarer så ja, nedläggningen av "Constantine" lär ha varit vårens största besvikelse för, uppenbarligen, väldigt många. Nu gick det dock rykten i våras om att "Constantine" eventuellt skulle plockas upp av Syfy och sedan gå under titeln "Hellblazer". Detta var dock endast rykten. Serien försökte även säljas till kanaler som The CW och Fox men båda gav den kalla handen. "Constantine" är död, det är (dessvärre för många) bara att acceptera.

Så, detta var mina aspiranter det och det blev väldigt mycket CBS märkte jag. Men så kan det bli, CBS är en stor och populär kanal. Min personliga besvikelse var dock Sundance Channels beslut om att lägga ned "The Red Road" efter två säsonger, inga trevliga nyheter alls. Sedan kommer jag så klart att sakna eminenta "Justified" men jag kan nog inte räkna den som en besvikelse. För det första ärades den med ett härligt avslut, ett avslut som vi sedan två år tillbaka faktiskt visste att skulle komma i år. Det var med andra ord mer ett avslut än en nedläggning. Men jag kan väl nämna den ändå då det självfallet kommer att kännas lite tomt utan den i framtiden.

Resten av offren från vårens tv-blodbad: "Revenge", "Selfie", "State of Affairs", "Red Band Society", "Bad Judge", "Forever", "Cristela", Hart of Dixie", "Alligiance", "The Messengers", "Manhattan Love Story", "A To Z", "Marry Me", "Cristela", "About A Boy", "One Big Happy", "Resurrection", "Mulaney", "The McCarthys", "The Millers" och (Hurra! Halleluja") bedrövliga "The Following"!

Vilken nedläggning (eller nedläggningar) gjorde er där ute mest besvikna? Ni kan självklart plocka fritt från både listan och bland bubblarna. Ja och ifall jag missat någon mördad tv-serie så hojta gärna till! 
| 11 juni 2015 19:30 |