Serie

Skribent

Patrik Jonsson

5 november 2015 | 21:00

Vilken av årets tv-vinjetter gillar du mest?

Med nya tv-serier kommer nya vinjetter. Patrik Jonsson plockar ut några av årets mest minnesvärda.
Det här är egentligen inte någon slags topplista från min sida, utan endast en bunt vinjetter jag plockat ut från året som hittills varit. Vill även understryka att det är långt från alla vinjetter signerade 2015, utan helt sonika några av de som lagt sig på åtminstone mitt minne. Återkommande tv-serier, det vill säga serier sprungna från andra årtal än just 2015, återfinns inte heller här. Detta gäller endast nykläckta tv-vinjetter.

Så mycket mer finns egentligen inte för mig att tillägga vilket betyder att jag inte ska bli så mycket mer långrandig. Här följer alltså några vinjetter från 2015, vilken är din favorit?

"Public Morals" (TNT)



Kanske inte någon ny "Boardwalk Empire"-vinjett, inte serien heller för den delen. Men så där lagom snygg i sin lilla enkelhet.

"Daredevil" (Netflix)



Superhjältar tycks vi aldrig få nog av, detta tog i år Netflix tillvara på då de gav oss "Daredevil". Faktisk inte alls så pjåkig vinjett, inte själva serien heller.

"Bloodline" (Netflix)



Netflix igen och enligt mitt eget tycket deras bästa serie hittills. Vinjetten är så där lagom melankolisk, lugn och framförallt passande. Bra musik också.

"Texas Rising" (History Channel)



Historys nya westernepos må inte ha levererat likt deras debutserie "Hatfields & McCoys" ty denna var lite av en besvikelse. Vinjetten var dock riktigt snygg.

"Narcos" (Netflix)



Mycket Netflix i år. Detta kanske inte är the most edge of your seat-vinjetten, men då allt kommer omkring är den ju dock mycket passande, dessutom gillar jag hur de blandar in autentiska bilder. 

"Bosch" (Amazon)



Lite kriminalare ska vi väl också ha representerad, denna kommer från Amazon. Ingen jättemärkvärdig vinjett men den fångar väl kriminalkänslan och ibland räcker det så.

"Sex&Drugs&Rock&Roll" (FX)



Den här vinjetten säger det mesta, den talar sitt eget språk skulle man kunna säga. Simpel, passande och rakt på.

"The Last Kingdom" (BBC America)



Gillar man vikingar och dylikt faller nog den här vinjetten i smaken. En helt okej serie som dessutom gör ett hyggligt jobb med att fylla tomrummet i väntan på "Vikings".

"Wayward Pines" (Fox)



I somras var det dags för regissören M. Night Shyamalan att göra tv-debut. Hans senaste alster på bioduken har väl inte varit så mycket att hurra för, dessvärre tyckte jag inte tv-debuten "Wayward Pines" var det heller. Jag vet, jag vet, många av er gillade serien, jag kan dock åtminstone ge vinjetten lite cred, den gillade jag.

"The Bastard Executioner" (FX)



Kurt Sutters nya bidrag är både snyggt och stämningsfullt. Stämningsfullt med tanke på seriens natur. Mörkt, grått och lite så där småblåsigt.

Detta var alltså några, långt från alla, av de vinjetter tv-serieåret 2015 bjudit på. Vilken vinjett gillade ni allra mest? Själv skulle jag nog vilja säga att det står mellan "Texas Rising", "Daredevil" och "The Bastard Executioner". Bästa musiken går dock direkt till "Sex&Drugs&Rock&Roll". 

Är det möjligtvis någon riktigt snygg vinjett jag missat? Förmodligen. Tipsa gärna!
| 5 november 2015 21:00 |