Film

Skribent

Patrik Linderholm

26 mars 2017 | 10:20

Vilken är den bästa X-Men-filmen?

Från bäst till sämst - vi har rangordnat alla filmer om X-Men!

”Mutant and proud” lyder det slagkraftiga motto som i tid och otid yttras i X-Men-världen. Men kan filmstudion Fox vara stolta över hur de har förvaltat rättigheterna till Marvels magnifika mutanter? Vi har rangordnat alla spelfilmer om X-Men och gått igenom vad som funkar och vad som inte funkar.


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600


10. X-Men Origins: Wolverine (2009)


X-Men-världens tveklöst populäraste karaktär fick tyvärr utstå filmseriens lågvattenmärke. Denna skildring av hur James Howlett blev Wolverine är ett särskilt hatat inslag i X-Men-sagan – och välförtjänt så. Regissören Gavin Hoods försök till att göra en episk resa i Logans liv blev ett magplask på alla fronter och något vi alla gärna förtränger. Även om vi fick se Wolverine fightas med en helikopter.


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600


9. X-Men: Apocalypse (2016)


Att en av X-Men-världens största skurkar skulle hamna på vita duken – och dessutom porträtteras av Oscar Isaac – fick många att gå igång på ”X-Men: Apocalypse”. Men när Bryan Singer gömde Isaac under lager av smink, kastade in 500 karaktärer och vred alldeles för många varv på karaktärsutvecklingsknappen var soppan ett faktum. Dessutom levde den hajpade Quicksilver-scenen inte upp till föregående film.


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

8. X-Men: Days of Future Past (2014)


Ett kritiserat val att sätta denna så lågt måhända, men Bryan Singers återkomst till X-Men-världen blev till mångt och mycket ett oengagerat virrvarr som inte lyckades förvalta det som Matthew Vaughn injicerat i världen med föregångaren ”X-Men: First Class”. En klassisk story i serietidningens värld görs om på alla möjliga sätt och lider av mycket av det som även kom att sänka ”Apocalypse”. Tidsresande är alltid något svårhanterligt, men här lämnas alldeles för många trådar lösa i luften – även om vi alltid kommer kunna glädjas åt den där briljanta Quicksilver-scenen.


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

7. X-Men: The Last Stand (2006)


En av filmseriens mest avskydda filmer som enligt många säkert bör ligga längre ner på denna lista. Men nu slås ett slag för Brett Ratners försök till superhjältefilm – för ”The Last Stand” är ett överdrivet hatat inslag i X-Men-franchisen. Visst, det är ett tydligt dipp neråt efter Bryan Singers andra film – men ”The Last Stand” fångar den glättiga serietidningskänslan på ett ganska härligt sätt. Dessutom fick vi ju filmseriens bästa inkarnation av Beast, Dark Phoenix-sagan och Magneto lyftandes Golden Gate-bron! What's not to love?


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

6. X-Men (2000)


En tidig spelare i den numera urvattnade superhjältevärlden – som fortfarande står sig. Med mörker, mystik och samtidigt träffsäker serietidningskänsla fick Bryan Singer till en film som kom att prägla inte bara X-Men-filmernas utan även superhjältefilmens i stort framtid. 


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

5. Deadpool (2016)


Efter att ha fått utstå det kanske största sveket i superhjältefilmernas historia i och med tidigare nämnda ”X-Men Origins: Wolverine” fick den populära karaktären Deadpool upprättelse med sin helt egna film. Med barnförbjudet våld, svordomar och en förkärlek för det vulgära blev ”Deadpool” en oväntat stor succé och ett bevis på att det går att göra en bra X-Men-film även utan Wolverine.


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

4. X-Men: First Class (2011)


Efter svikande ”The Last Stand” och bedrövliga ”Origins: Wolverine” behövdes det en tydlig ny riktning i X-Men-världen – och som Matthew Vaughn levererade den. Men en färsk start för många av våra klassiska mutanter gav han X-Men-världen en rejäl injektion av nytt blod. Med härlig lekfullhet och stilism skapade han en lika snygg som underhållande film. Tyvärr förvaltades det inte lika bra efter att han lämnat filmserien – men ”First Class” står sig helt klart som en av de bättre X-Men-filmerna.


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

3. X2 (2003)


Brukar av många lyftas fram som en av de bästa superhjältefilmerna någonsin – och något rätt ligger det i det. Bryan Singers andra film om mutantgänget är den bästa i serien när det kommer till att skildra det faktiska X-Men-teamet. Med hela originaluppsättningen plus nya träffsäkra inslag (Alan Cumming som Nightcrawler!) funkar den perfekt som team up-film samtidigt som den ger mer kött på benen i Wolverine originstory.


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600


2. Logan (2017)


Wolverine-fans som fortfarande lever på hajpen av James Mangolds avslutande kapitel i sagan om Wolverine kanske blir upprörda över att ”Logan” inte norpar förstaplatsen. Anledningen till detta kommer nedan men låt oss fokusera på varför den trots allt kommer tvåa. Efter succén med ”Deadpool” insåg man till slut att även Wolverine förtjänade att fälla ut klorna på riktigt – och tur var väl det då finalen för Wolvie blev en ytterst rå, brutal och blodig historia. Men dess barnförbjudna åldersgräns var inte det bästa med ”Logan” - utan det var istället det hjärta som Mangold förde in Logans historia. Ett lika värmande vackert som bestialiskt brutalt avslut på Hugh Jackmans långdragna gestaltning av Wolverine.


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600


1. The Wolverine (2013)


Varför hamnar då ”The Wolverine” i topp på denna lista? Jag ska erkänna att ”Logan” på flera sätt lyckas vara karaktären mer trogen, men som helhet är James Mangolds tidigare Wolverine-film en sådan perfekt mellanfilm i X-Men-universumet. Logans äventyr i Japan är så snyggt avskärmad från resten av filmerna samtidigt som den omfamnar hela mytologin. Mangold tog här karaktären Wolverine på allvar och levererade några av hans bästa stunder på vita duken. Samurajsvärd, ninjor, bullet train-fights, Hugh Jackmans neonglänsande överkropp - vem får inte ståpäls av det?

Vad tycker du? Vilken är egentligen den bästa X-Men-filmen? Och hur kommer Fox fortsätta förvalta filmerna efter succéerna med ”Deadpool” och ”Logan”? Gör dig hörd i kommentarsfältet nedanför.
| 26 mars 2017 10:20 |