Serie

Skribent

Patrik Jonsson

17 augusti 2017 | 18:00

Vilken är tidernas bästa superhjälteserie på tv?

Mellan gamla goda Hulken och dagens påkostade Marvel-serier har det hänt en hel del på tv-fronten. Nu vill vi veta: vilka superhjälteserier är era favoriter?
I helgen har Netflix nya storsatsning, crossover-serien "The Defenders", premiär med dunder och brak. Ännu en superhjälteserie ser dagens ljus, men vilken superhjälteserie har egentligen varit den bästa?

På just den frågan tänker inte jag personligen svara, då jag har sett långt ifrån alla. För den sakens skull kan jag dock inte låta bli att blicka tillbaka och fundera på denna delikata frågeställning.

Det vore så klart kul att höra vad alla ni där ute tycker! Det finns ju numera en hel del superhjälteserier i tv-arkivet att välja bland. Jag har vaskat fram hela 20 stycken - vissa av serierna ligger väl mer åt mutanthållet än åt superhjältehållet, men låt oss nu inte vara allt för petiga. Jag har också helt och hållet uteslutit animerade tv-serier. Vilken eller vilka av dessa superhjälteserier klappar era hjärtan extra för?
 
 
"Alphas" (Syfy)

Syfys mer vuxna "Heroes"-inspirerade "Alphas" fick endast två säsonger (2011-2012) innan den gick i graven. Lite synd tycker jag då den faktiskt var mycket bättre än förväntat. Skapad av manusförfattaren Zak Penn ("X-Men" & "The Avengers") och med David Strathairn i huvudrollen.

"Luke Cage" (Netflix)

En av medlemmarna i "The Defenders", Luke Cages egna serie hade premiär så sent som förra hösten. Den mottogs väl hos både kritiker samt publik och tilldelades strax därefter en andra säsong, vilken vi kommer att få ta del av redan nästa år.

"The Greatest American Hero" (ABC)

I Sverige gick serien under titeln "Titta han flyger" under begynnelsen av 80-talet. Vi snackar alltså en gammal goding här, ungefär vad undertecknad är uppväxt med. Charmig och nostalgisk, men kan den komma upp till högre höjder? Nja.
 
 
"Heroes" (NBC)

"Heroes" är idag mest känd som serien som startade så förbaskat jäkla bra, men som sedan föll pladask både sett till kvalitén och tittarmässigt. "Heroes" fick ifjol även en pånyttfödelse i form av "Heroes Reborn", men där hade det nog passat bättre med en abort.

"Jessica Jones" (Netflix)

Likt systerserien "Luke Cage" möttes även "Jessica Jones" av mycket lovord då den hade premiär strax innan julen 2015. Den kallades bland annat för en mycket annorlunda superhjältetappning och där är jag väl beredd att hålla med. Även "Jessica Jones" kommer tillbaka nästa år.
 
"Blade - The Series"
 
För cirka tio år sedan (2006) gjorde David S. Goyer ("Batman"-trilogin med mera) ett försök att återuppliva "Blade"-succén. I huvudrollen som den svärdsvingande vampyren kunde vi se Sticky Fingaz! En säsong blev det, det kanske räckte? Ja, jag vet att "Blade" är mer en anti-hjälte än en superhjälte, men som sagt; låt oss inte vara så petiga.
 
 
"The Tick" (Amazon)

"The Tick" är den absolut senaste superhjälteserien i den här artikeln, den hade premiär så sent som förra veckan. Nu är väl "The Tick" inte på största allvar, om nu någon superhjälte överhuvudtaget är det, men dock en superhjälte!

"Powers" (Playstation Network/Crackle)

Sharlto Copley, Noah Taylor, Michael Madsen samt Eddie Izzard - och dessutom var "Powers" producerad av den egensinnige David Slade ("Hannibal" & "American Gods"). Att Sony lockade till sig rätt stora namn råder det väl ingen tvivel om. Numer är dock serien nedlagd, två säsonger blev det. Rätt eller fel?

"Arrow" (The CW)

Med sina snart sex säsonger börjar "Arrow" vid det här laget bli en riktig långkörare. Kanske inte så konstigt då serien verkar vara omåttligt populär. Den har dessutom resulterat i en del spinoffs, vi kommer till dessa längre fram. Jag kan tänka mig att "Arrow" är en god kandidat till en av tidernas bästa superhjälteserier, åtminstone mest populära?
 
 
"The Incredible Hulk" (CBS)

I slutet av 70-talet och början av 80-talet kunde tv-tittarna endera imponeras eller förfasas av en grön, stor, arg jätte vid namn Hulken. Mannen bakom grönfärgen hette Lou Ferrigno och Bruce Banner spelades klockrent av Bill Bixby, som tyvärr inte längre finns bland oss. Om jag personligen var tvungen att välja en favorit bland alla dessa superhjälteserier valde jag nog gamla "Hulken", om inte för annat så för den fantastiska musiken.

"Agents of S.H.I.E.L.D." (ABC)

Joss Whedons tv-serie "Agents of S.H.I.E.L.D." ska väl egentligen ses som en slags spinoff till "Avengers"-filmerna, och som en sådan fungerar den säkert jättebra. Den möttes dock av rätt sval kritik då den hade premiär 2013, men har sedan dess tydligen skärpt till sig och blivit riktigt populär och framgångsrik. Fyra säsonger and still counting.

"Legends of Tomorrow" (The CW)

Ännu en tv-serie från The CW:s växande superhjältestall. Den här serien har nog dessutom mycket att tacka "Arrows" framgång, utan den hade nog inte "Legends of Tomorrow" blivit av. En tredje säsong har premiär den 10:e oktober. Hyggligt populär med andra ord, men tillhör den era absoluta favoriter, det är frågan?
 
 
"Smallville" (The CW)

Vi är kvar på The CW men vi ska kasta oss tillbaka några år. Närmare bestämt till 2001, för det var då den verkliga framgången för The CW:s superhjälteserier började: då hade nämligen Superman-produktionen "Smallville" premiär. En serie som blev deras absolut mest framgångsrika. "Smallville" skulle visa sig bli en riktig långkörare, hela tio säsonger sändes innan det våren 2011 var dags för ett tårdrypande farväl. Många håller nog just "Smallville" som sin stora favorit, eller?

"Gotham" (FOX)

Från en superhjälteort till en annan, i "Gotham" är det Batman & co istället för Superman. Fast i begynnelsen, ty i "Gotham" är alla barn och ungdomar. Även Bruce Wayne. Fast i själva verket kretsar inte "Gotham" kring Batman, här är det polisen James Gordon som bär den verkliga huvudrollen. Gordon och alla superskurkar.

"Iron Fist" (Netflix)

"Iron Fist" blev den superhjälteserie signerad Netflix som mottogs allra svalast, då den hade premiär så sent som i våras. Trots detta tilldelades serien en andra säsong, förmodligen mycket tack vare sina "kusiners" framgång. Håller ni med kritikerna gällande "Iron Fist", eller håller ni den möjligtvis som en stor favorit?
 
 
"Supergirl" (CBS & The CW)

Tv-serien "Supergirl" har flygit lite fram och tillbaka mellan kanalerna. Först (2015) sändes den hos CBS, för att sedan (2016) landa hos superhjältekanalen nummer ett; The CW. Detta kanske också är lika bra då den är så pass starkt besläktad med The CW:s övriga superhjälteutbud. Två säsonger har det blivit hittills och den 9:e oktober är det dags för en tredje!

"The Green Hornet" (ABC)

Jajjemen, även "The Green Hornet" har en gång i tiden varit en tv-serie. Det blev dock endast en enda säsong och den sträckte sig mellan åren 1966-1967. Nu tror jag väl naturligtvis inte att många av er, om ens någon, skulle utropa denna som den bästa serien bland alla dessa superhjälteproduktioner, men jag ville ta med den för en kul liten grej; rollen som Kato gjordes av självaste Bruce Lee.

"Daredevil" (Netflix)

Sist ut av Netflix alla superhjälteserier är också den, enligt undertecknad, bästa. Det var onekligen just "Daredevil" som startade den enorma framgång som superhjälteserierna hos Netflix vältrar sig i just nu. Mörk, våldsam och hyggligt jordnära, sådant verkar gå hem, även hos superhjältediggare. Skulle kunna tänka mig att många av er håller "Daredevil" riktigt högt?
 
 
"Legion" (FX)

Förmodligen den mest udda, bisarra och svårbegripliga "superhjälteserien" här i listan? Lite så är det nog. Sedan är ju egentligen frågan hur pass mycket superhjälte Noah Hawleys "Legion" egentligen är. Det kan självklart diskuteras, jag tycker dock ändå den får vara med. Det är viktigt med lite annorlunda alster också, helt klart en av mina favoriter här. Vad tycker ni andra?

"Flash" (The CW)

Sist ut är självaste Blixt Gordon! Nu har det genom tiderna visserligen gjorts ett par-tre ytterligare serier kring gamle Blixt Gordon, denna gäller dock "Flash" från 2014 och ingen annan. Precis som jag tidigare nämnde är ju "Flash" en spinoff på "Arrow", numer står den nog ganska så stadigt på egna ben. Frågan är om inte "Flash" på den senaste tiden till och med blivit populärare än huvudserien "Arrow"? Det känns lite så.

Där har ni dem, 20 superhjälteserier som nufår de sällskap av ytterligare en i och med premiären av "The Defenders".

Nu är alltså den stora frågan; vilken eller vilka superhjälteserier klassar ni som tidernas bästa? Och vad tror ni om "The Defenders", flipp eller flopp? Språka gärna av er här nedan!
| 17 augusti 2017 18:00 |