SPONSRAT

Skribent

Jenny Ahonen

23 november 2017 | 15:00

Vilka är Marvels Runaways? Här är allt du behöver veta

Lär känna gänget i den nya superhjälteserien. Marvels "Runaways" streamar nu på HBO Nordic!
Vårt intresse för superhjältar tycks oändligt. Utöver de största – Batman, Spider-Man och Superman – finns mängder av superkraftsutrustade, fiktiva kämpar som jobbar med att hålla oss säkra. Gänget i den nya Marvel-serien ”Runaways” på HBO Nordic kanske är okända utanför den hårda kärnan av fans. Men det ska vi råda bot på nu!

Vad är det här då?
Tv-serien ”Runaways” är baserad på Marvel Comics tecknade serie med samma namn. Den publicerades för första gången 2003, men lades ner redan året därpå efter bara 18 nummer. Högt intresse på andrahandsmarknaden fick dock Marvel att plocka upp serien igen 2005, och nu har den alltså adapterats för tv.

Vad handlar den om?
Serien följer ett gäng tonåringar som upptäcker att deras föräldrar ingår i ”the Pride” - ett hemligt, kriminellt nätverk av gangstrar, tidsresenärer, magiker, telepatiska mutanter och andra udda figurer. Kidsen stjäl vapen och andra resurser från sina föräldrar, och märker att de själva har ärvt deras speciella gåvor och förmågor.

Vilka är karaktärerna?
De sex tonåringarna som utgör ”the runaways” är:

Alex Wilder: Den centrala karaktären som gärna spelar tv-spel och är något av en ensamvarg. Han är en självutnämnd nörd som saknar superkrafter, men är bra på planering och strategiskt tänkande. Den karaktär från serietidningarna som är mest lik sig själv i tv-serien.
 
 
Nico Minoru: Häxa som har isolerat sig själv med hjälp av sitt gotiska utseende och har förmågan att manipulera magi. I tv-serien har hon förlorat en syster, som inte finns med i den tecknade serien.
 
 
Karolina Dean: Dotter till invaderande aliens som stör sig på sin privilegierade uppväxt och vill följa sina egna drömmar. Hennes föräldrar driver i tv-serien en scientologiliknande ”kyrka” - läs: sekt – och är måna om att den blonda och vackra Karolina ska passa in i deras tillrättalagda fasad.
 
 
Gert Yorkes: Lilahårig ”Riot grrrl” som kämpar för social rättvisa. Är rätt så cyniskt lagd, och har en sarkastisk humor. Har en telepatisk länk till gängets husdjur/livvakt, dinosaurieödlan Old Lace.
 
 
Chase Stein: Lacrosse-spelare som lätt avfärdas som den dumfåniga sportkillen (och som också är just det i serietidningarna), men i tv-serien har han fått en mer utvecklad hjärna och är i själva verket är en smart ingenjör. Dock är han fortfarande skolans snygging och atletiska stjärna.
 
 
Molly Hernandez: Den yngsta medlemmen i gänget, som alltid tycks ha en positiv attityd och dessutom är superstark. I tv-serien är hon föräldralös (hennes föräldrar har dött under mystiska omständigheter) och bor tillsammans med Gert och hennes familj.
 
 
Vilka ligger bakom serien?
”Runaways” är beställd av streamingsajten Hulu, men visas i Sverige på HBO Nordic. Serien är skapad av ingen mindre än Josh Schwartz, som ligger bakom en av tidernas mest populära ungdomsserier, ”O.C.”. Och Stephanie Savage, som arbetade som producent för samma serie. (Tillsammans har de två också skapat ”Gossip Girl”.) Brian K. Vaughan och Adrian Alphona har skapat den tecknade serien som tv-äventyret bygger på.

Vilka syns i rollerna?
Gregg Sulkin, känd från MTV:s ”Faking it” och populära ”Pretty Little Liars” syns i rollen som Chase, medan Virginia Gardner som bland annat har synts sci fi-äventyret ”Project Almanac” (2015) spelar Karolina. Rhenzy Feliz, som spelar Alex, kanske någon känner igen från tv-serierna ”Casual” och ”Teen Wolf”. Allegra Acosta, som spelar Molly, är nog okänd för de flesta svenska tittare, medan Ariela Barer, som spelar Gert, kan vara bekant från bland annat ”New Girl” där hon har gjort ett mindre inhopp. Lyrica Okano, som spelar Nico, har tidigare spelat en av kompisarna till dottern i ”The Affair”.

Hur ser kopplingarna till det övriga Marvel-universumet ut?
Trots att serien heter ”Marvel's Runaways” är de ganska få. Men de finns. Nicos innovativa mamma, Tina Minoru, har till exempel dykt upp i ”Doctor Strange” som en ”master of the mystic arts”. Kanske kommer tv-serien att länka samman Runaways-gänget med Marvels andra karaktärer ytterligare?
 
 
De tre första avsnitten finns redan nu att streama på HBO Nordic.
| 23 november 2017 15:00 |