SPONSRAT

Skribent

MovieZine

2 september 2017 | 18:00

Vilka är de 3 värsta skräckfilmerna du sett?

Våra mest orädda skribenter har listat sina favorit-rysare. Nu vill vi även se era topplistor! (I samarbete med SF Anytime.)
Vi har nog alla ett motstridigt förhållande till skräckfilm. Man skulle kunna kalla det för en… skräckblandad förtjusning.

Det låter rysligt kul att krypa upp i soffan eller biostolen med popcorn, släckta lampor och en besatt docka eller maskerad seriemördare som enda sällskap i två timmar. Men när en skräckfilm samtidigt lyckas skrämma livet ur oss och man inte kan sova på en vecka, frågar man sig: ”Varför utsätter jag mig för det här?” Ja, bara för att nästa helg göra om samma procedur.

Psykologer har säkert en bra förklaring om adrenalin som frigörs, men för oss filmälskare är anledningen enkel: Skräck är kul!

Filmfajten är en ny sajt som låter filmnördar och cineaster skapa topplistor i olika teman. Vi har därför utmanat MovieZines skribenter att skapa egna topp-3-listor med skräck som tema. Kolla in!
 
 

Alexander Dunerfors: "Tre thrillers som jag inte gärna ser om"

 
- Skräck är en svår genre, och oftast känns det som att man har sett det mesta. Jag valde tre filmer som är genuint obehagliga och realistiska. ”High Tension” är nonstop spänning. ”Eden Lake” var jag tvungen att pausa varje kvart för en andningspaus. ”Them” är en fransk home-invasion-thriller som är svår att skaka av sig. De är fantastiska alla tre, och det är högst oklart om jag någonsin vill se om dem.
 
 
 

Viktor Jerner: "80-talets oslagbara guldkorn"

 
– Skräckgenren kan jämföras med en tryffeljakt; man måste gräva sig igenom mängder med smuts och grus för att ens ha en chans att hitta pärlorna. Även om filmer som "Get Out" och "The Witch" har varit imponerande fynd på senare tid så föredrar jag generellt skräck från svunna tider, och 80-talet är helt oslagbart. John Carpenters body horror-briljans i "The Thing", Stanley Kubricks psykologiska käftsmäll "The Shining" och Sam Raimis totalt vrickade tillika hysteriskt roliga "Evil Dead 2" är obevekliga bevis för det.
 
 
 

Jonna Vanhatalo: "Skräck jag kan relatera till blir ännu mer otäck"

 
- Även om jag kanske egentligen inte gillar att vara rädd, så älskar jag motsägelsefullt nog kicken som fiktiv rädsla ger. Kan jag som mamma på något plan relatera till det jag ser blir det ännu mer otäckt.

 
- Spanska ”Barnhemmet” är en av de mest gripande och vackra jag någonsin sett, och faktiskt samtidigt den mest obehagliga rysaren jag upplevt. Franska ”Inside” handlar om en höggravid kvinna som i sitt eget hem blir jagad av en ond kvinna som vill ha det hon bär på. Den är fruktansvärd och vansinnigt spännande (se den inte om du är gravid!) ”Goodnight Mommy” är en väldigt vacker österrikisk rysare om två tvillingpojkar som börjar tvivla på att deras mamma faktiskt är deras mamma. Tvivlet startar en ond spiral om bristande tillit och identitet med hemsk och blodig utgång.
 
 
 

Skapa din egna topplista på Filmfajten.se

 
Dela länken till din skräck-topp 3 i kommentarerna nedan. Motivera gärna hur du valde!
| 2 september 2017 18:00 |