Sponsrat

Skribent

Jonatan Blomberg

27 december 2018 | 21:00

"Vikings"-skaparen förklarar den oväntade vändningen i veckans avsnitt

Spoilervaring för alla som inte har hunnit se veckans nya blodiga avsnitt, "Hell", av "Vikings".
Förra veckan spekulerade jag i huruvida Floki (Gustaf Skarsgård) hade förseglat sitt öde, när han praktiskt taget kallade sig själv odödlig i trailern inför det avsnittet. Istället dröjde det till veckans avsnitt "Hell", som stoltserade med ännu en gigantisk krigsscen, innan någon av våra mest älskade karaktärer fick möta sin skapare. 
 
Biskop Heahmund, spelad av Jonathan Rhys-Meyers, har sedan han introducerades i den fjärde säsongen vuxit fram som en av seriens mest älskade karaktärer. Michael Hirst, "Vikings" skapare och ende manusförfattare, berättade för Variety att Biskop Heahmund alltid varit tänkt som en starkt lysande, men kortvarig, karaktär - med en förmåga att påverka många av de redan befintliga karaktärernas liv.
 
 
Vilket han också gjorde. Men när han slutligen hade avsagt sig sin kärlek till Lagertha (Katheryn Winnick), för att inte leva i synd (han var trots allt en biskop), förseglades Heahmunds öde i serien. Han hade kommit in och rört om i grytan och tjänat sitt syfte i just den här delen av "Vikings" historia, berättade Hirst.
 
- Han gick in i striden nästan med en önskan om att dö, renad... men ändå... jag vet inte om ni märkte det, men hans sista ord är att han älskar Lagertha. Han fördömer alltså sig själv i slutet. Det var ganska fint för min del, det påminner oss om att kärlek är det allra viktigaste.
 
Hirst fortsatte sedan med att förklara hur nöjd han var över hur avsnittet klipptes ihop, där regissören hade fått hans egen vision att till och med bli bättre än han först hade vågat hoppas.
 
- Han [Heahmund] är inte någon som följer en vanlig människas väg i livet. Han bryr sig inte som oss andra om döden. Jag visste därför redan från början att han skulle få en ärofull död. Det är ännu en fantastisk stridsscen och sättet det klipptes ihop på, med Alfred pratandes bak på vagnen innan vi ens visste att Heahmund var död, var verkligen förtrollande. Jag blev otroligt nöjd med avsnittet.
  
 
Frågan är nu bara vad seriens fans tycker om att ha förlorat ännu en älskad karaktär? Oavsett vilket, känns det i alla fall skönt att Hirst verkar ha en tydlig bild av den historia han vill berätta. Även om vi som tittar kanske inte alltid håller med om vägen fram - så känns det säkert att följa den tillsammans med Hirst.
 
Se nya avsnitt av "Vikings" säsong 5B varje torsdag. Alla säsonger av "Vikings" finns nu att streama på HBO Nordic.
| 27 december 2018 21:00 |