Film

Skribent

Alexander Kardelo

2 november 2023 | 15:30

Viaplay-tips: Läcker verklighetsflykt i Zack Snyders bortglömda fantasy-action

"Ett coolt, visuellt fyrverkeri med sexiga brudar" skrev MovieZines recensent vid premiären.
När regissören Zack Snyder kommer på tal börjar filmnördar liksom dregla lite grann av lycka. Är det inte den ursnygga krigsfilmen "300" som man först tänker på så är det kanske zombiefilmen "Dawn of the Dead", eller "Army of the Dead". Eller tunga superhjältefilmen "Watchmen". Eller kanske hans DC-trilogi med Batman och Superman i spetsen.
 
Visuellt läcker underhållning, häftiga miljöer och hårda karaktärer har blivit hans signum. Allt det är lika närvarande i en Snyder-film som lite grann hamnat i skuggan av större titlar, nämligen "Sucker Punch" från 2011.
 
Grabbig fantasy, kan man tycka. Stilistisk porr. Yta framför innehåll. Check på allt. Jag bryr mig inte, jag älskar den här filmen. (Har ni besökt min profilsida här på MovieZine så har jag stolt en "Sucker Punch"-bild i toppen sedan mänga år.)
 
 
Historien har egentligen en gripande och tragisk grund. Det handlar om en flicka som hamnat på mentalsjukhus efter en jobbig uppväxt med en elak styvfar. Hon har fått genomgå en lobotomi och fantiserar ihop en alternativ verklighet till tonerna av en hypnotisernade "Sweet Dreams"-remix.
 
Och här öppnas det upp för actionpackade, tv-spelsliknande scener för Emily Browning och hennes motspelare och "medfångar". Bland annat får Jena Malone och Vanessa Hudgens haka på diverse farliga uppdrag där de slåss mot både zombiesoldater och eldsprutande drakar.
 
 
"Sucker Punch" var min häftigaste bioupplevelse från 2011. Om den håller även tolv år senare låter jag vara osagt. Men har du missat filmen eller vill ge den ny chans, så finns den nu att streama på Viaplay.
 
Vår recensent var något mindre förtjust, och saknade både karaktärsutveckling och en vettig story (petitesser!). Men hon hyllade ändå filmens snygga fasad: "Som ett coolt, visuellt fyrverkeri med några otroligt sexiga brudar att vila ögonen på, är filmen hedervärd popcornunderhållning" skrev Lotta Zachrisson i MovieZines recension vid biopremiären.
 
| 2 november 2023 15:30 |