TEMA: 007

Skribent

Alexander Kardelo

4 oktober 2021 | 17:00

Med rätt att spoila: Vi måste prata om slutet i "No Time to Die"

Nya Bondfilmens höjdpunkter, missar och frågorna som gnager efter slutet. Dags att snacka spoilers!
Den nya Bondfilmen gör väldigt mycket rätt. Det levereras skarpladdad action under stora delar av den långa speltiden, en hel del referenser till allt det vi älskat med agent 007 genom åren, samtidigt som regissören Cary Fukunaga lyckas styra in vår hjälte på nya spår.

Som jag tog upp i min recension här på MovieZine är det också härligt att se James Bond utvecklas ännu mer i händerna på Daniel Craig - såhär personlig och sårbar som han är i "No Time to Die" har han aldrig varit.

Men filmen gör också en del kontroversiella val som man inte riktigt kan ta upp i en spoilerfri recension. Val som onekligen splittrar publiken - och en del beslut som kanske rentav inte blev så lyckade. Häng med nu när vi ger oss ut på minerat spoiler-territorium...
 
 

Lashana Lynch knäcker i rollen som 007!

 
Låt oss börja med ett av filmens starkaste kort. Agent 007 - jag talar alltså om Nomi, spelad av Lashana Lynch. Visst att en del fans gick i taket när ryktet först spreds ("Va, ska Bond spelas av en svart kvinna?") Men filmskaparna visar oss tydligt att 007 bara är ett nummer, och att även gamla traditioner och djupt rotade förväntningar går att leka med och vrida på. Jag skulle inte ha något emot att se Lashana Lynch upprepa rollen som 007 i en prequel, spinoff eller tv-serie medan de letar efter nästa skådis att axla Bond-rollen.
 
 

Jag köper inte Madeleine som Bonds stora kärlek

 
Men på tal om tuffa Bondbrudar... Jag har lite svårt att acceptera Madeleine Swann (Lea Seydoux) som Bonds stora kärlek, den kvinna som han skulle välja att lämna agentyrket för och dela resten av sitt liv med.

Kanske för att det känns som en desperat nödlösning av manusförfattarna. Kanske för att hon är ung nog för att vara hans dotter. Främst kanske för att Madeleine inte har något av det krut Vesper Lynd hade i sig.

När Eva Green dök upp i "Casino Royale" hade Bond mött en jämlike. Jag köpte romansen rakt av (Bond förtjänar också att hitta den rätta!). Madeleine råkade bara finnas nära till hands när Bond söker sig till det trygga pensionslivet, och när det var dags att knyta ihop Daniel Craigs Bondresa. Inget ont om Lea Seydoux, men kemin mellan henne och Craig är så gott som obefintlig.
 

James Bond har en femårig dotter!

 
Dock ska Madeleine ha kredd för att ha gjort något som ingen annan kvinna tidigare gjort (vad vi vet?). Alltså: fött James Bonds barn! Överraskningen var kanske inte jättestor om man har råkat läsa några av de rykten som föregick "No Time to Die"-premiären, men ändå. Att en femårig flicka kliver in i handlingen som 007:s lilla blåögda ögonsten är något vi aldrig trodde vi skulle få uppleva på bioduken.

Extra tragiskt förstås att familjelyckan blir så kortvarig. Men det var ju det enda rätta. Att se James och Madeleine glida iväg mot solnedgången mot slutet med en barnstol i sin Aston Martin hade ju känts väldigt... o-Bondigt.
 
 

Behövde Bond verkligen offra sitt liv?

 
Och när vi ändå talar om slutet. Magiskt. Tragiskt. Underbart. Jag förstår att det kommer splittra fans. James Bond är död! (För den här gången.)

Det var på lut under en bra del av sista akten, men slutscenerna kändes ända in i märgen. Detta är trots allt en karaktär vi levt med i många år. Jag älskar att filmskaparna vågade gå så långt.

Men frågan gnager ändå: behövde James Bond verkligen offra sitt liv? Visst... han blev smittad av den där högteknologiska DNA-whatever-viruset, med nanobots i blodet som tydligen gjorde att han aldrig skulle kunna få röra vid en annan människa, eller hålla om sin dotter. But really. Det där är ju bara käbbel, regler som manusförfattarna har hittat på. Bond skulle teoretiskt sätt lika gärna kunna återvända till Q och få varje nanobot utdriven eller avaktiverad på fem sekunder med nån ny high-tech-manick. Bond-serien går in på sci-fi-territorium, och i den genren är ju ingenting omöjligt.

När Bond så väljer att stanna kvar på ön som snart ska bombas sönder och samman gör han en uppoffring inte bara för sin familj och sitt land, men för världen. Det är trots allt vackra scener. Jag vill inte se Craig i någon slags uppföljare där han mirakulöst överlevde för att "die another day". Men jag tycker ändå hela nanobot-påfundet faller som ett korthus, om man skrapar lite på ytan.
 
 
Inte för att Bondfilmerna är gjorda för att hålla för en djupanalys - men "No Time to Die" är slutet på ett femtonårigt fenomen och ett farväl till mannen som blivit James Bond för en hel generation. Några skavanker till trots så älskade jag det mesta med "No Time to Die" (läs min recension här...) och ser fram emot hur 007-franchisen ska fortsätta efter denna bombastiska final.
| 4 oktober 2021 17:00 |