Film

Skribent

Andreas Samuelson

13 juni 2016 | 20:15

Efter Orlando - 8 gayfilmer som inspirerar till kamp

Attacken på gayklubben i Orlando är en tragedi av sällan skådat slag. Vi hedrar offren med en fortsatt kamp för hbtq-personers rättigheter och tipsar om åtta filmer att inspireras av.
För varje steg framåt, för varje person som kommer ut eller tar ställning för HBTQ-kampen så gnäller någon över hur det får räcka med Prideparader och annat gaymaffian ligger bakom. Ett steg bakåt. Och så sker något otänkbart. En attack på en gayklubb i Orlando, Florida. 50 döda, 53 skadade. 103 steg bakåt.

Hoppet för mänskligheten tynar bort medan hatet flödar. Högerextrema nättroll hyllar attacken på Twitter. Inget är som på film där den utsatta, föraktade får upprättelse och räddas. Verkligheten är grym och har skördat 50 stycken liv enbart för att de var gay.

Jag tänker på film och hur hbtq-personer representeras, hur kampen skildrats. Vissa klagar på att gaymaffian tar över film och TV. Snack om överrepresentation. Vissa tycker inte hbtq-personer bör få finnas i film/TV, vissa tycker inte att de bör få finnas alls. Omar Mateen var en av dem.

Det finns inga tröstande ord för det som skett. Det enda man kan göra att behålla styrkan att fortsätta kampen. Att aldrig glömma den kamp som varit, som är och som kommer att fortsätta medan det inskränkta hatet och våldet gör ovälkomna besök i livet.

Här är åtta filmer som belyst och skildrat hbtq-kampen genom historien, vars karaktärers styrka och mod kan inspirera oss att hedra offren i Orlando genom att se till att tragedin aldrig sker igen.

1. The Celluloid Closet
Regiduon Rob Epstein och Jeffrey Friedman (”Howl”, ”Lovelace”) utforskar fenomenet hbtq inom film. Hur gaykaraktärer gått från komiska eller onda stereotyper till att faktiskt få vara riktiga människor på duken, och hur både filmskapare och skådespelare kämpat för att kunna inkludera värdiga hbtq-personer i filmens värld.

2. Freeheld
Spelfilmversionen med Julianne Moore i huvudrollen är klart sevärd, men kortdokumentären ännu mer så. Polisen Laurel Hester var lesbisk och fick när hon diagnosierades med cancer kämpa för att hennes hustru skulle få samma rättigheter att ärva som de heterosexuella kollegorna.

3. Laurence Anyways
Xavier Dolan skildrar alltid hbtq-personer med personlig stil och finess. I den här följer vi en heterosexuell, framgångsrik franskprofessor som inser att han vill bli kvinna vilket vänder upp och ner på hans och flickvännens tillvaro. En värdig djupdykning i ämnet där fokuset ligger på Laurences utveckling av sina kvinnliga sidor.

4. The Normal Heart
AIDS-epidemin har skildrats flertal gånger på film och TV men i händerna på Ryan Murphy så levererade det här TV-dramat den ingående historien om hur en aktivist (Mark Buffalo) kämpade för att få regeringen att reagera på det dödliga viruset. Välspelat av tacksamt många i verkligheten homosexuella skådespelare.

5. Paraden
Lika delar underhållande som tragisk dramakomedi om homofobiska gangsters som anlitas som livvakter inför Serbiens allra första Pride-parad. Komiska lekar med stereotyper får ett drastiskt avslut i den skrämmande upplösningen som speglar den hataktion som utspelats i Orlando.

6. Prayers for Bobby
Sigourney Weaver är strålande som den religiösa, homofobiska mamman som har svårigheter att acceptera sonens sexualitet men tvingas plocka upp hans kamp när tragedin slår till. Verklighetsbaserad TV-snyftare som inte lär lämna någon oberörd.

7. Pride
Ännu en verklighetsbaserad film, på ytan en brittisk feelgood-komedi men också en viktig historisk film om gayrörelsens utveckling i samhället. Här slår de sig samman med en liten gruvstad för att stödja varandras kamper och barrikader rivs ner stegvis.

8. The Times of Harvey Milk
Oscarsbelönad dokumentär överlägsen spelversionen med Sean Penn. En stämningsfull skildring av amerikanska hbtq-personers kamp för mänskliga rättigheter under 1970- och 80-talet ledda av den karismatiska Milk samt den politiska situationen efter mordet på honom.
| 13 juni 2016 20:15 |