Film

Skribent

Jonatan Blomberg

20 maj 2018 | 21:00

Vi har sett 20 fantastiska minuter ur "Den blomstertid nu kommer"

MovieZine var på plats när delar ur sommarens svenska storfilm, "Den blomstertid nu kommer", för första gången visades upp för allmänheten. Spoilerfritt!
Filmkollektivet Crazy Pictures bjöd in några av sina mest hängivna fans för en exklusiv visning av delar ur "Den blomstertid nu kommer", samt spännande och imponerande "bakom kulisserna"-material. De inbjudna bestod av de Kickstarter-backare som i slutändan gjorde filmen möjlig.
 
Som alltid när jag har att göra med Crazy Pictures, det här är mitt tredje möte med filmkollektivet, möts man av människor som uppenbarligen älskar sitt arbete mer än allt annat i världen. Vid ett tidigare möte arbetades det på bärbara datorer i solljuset utanför deras studio, när jag nu (något tidig) kom fram till biografen arbetades det återigen på en bärbar dator - men i några fotöljer, i väntan på att besökarna skulle anlända. 
 
Large e8f9dabad983ae3f537af94b1b1ff2bb 2018 05 18 20crazy 20picture 2004
Victor Danell och Albin Pettersson. Foto: Stefan Blomberg (som har tagit samtliga bilder för artikeln).
 
Från scenen började medlemmarna ur Crazy Pictures med att tacka för stödet. Resan för "Den blomstertid nu kommer" började med en idé redan 2010. Med ett färdigskrivet manus och en inspelad teaser att visa upp för olika investerare, var det när Kickstarterkampanjen lades upp 2015 fortfarande inte många som trodde att filmkollektivet faktiskt kunde ro i land ett långfilmsprojekt.
 
- Ni fick oss att tro på projektet igen! Vi hade sökt en massa pengar och försökt att få det här projektet att gå igenom under en lång tid - och till slut bestämde vi oss för att prova med en Kickstarterkampanj. Samtidigt var vi väldigt oroliga inför den, för det kändes som att här avgörs det om vi kommer att göra den här filmen eller inte.
 
Efter att det utsatta målet på 300 000 kronor nåddes på mindre än 24 timmar, lyckades drygt 2000 backare skjuta till nästan 800 000 kronor till filmen innan Kickstarterkampanjens slut. Vilket visserligen är långt ifrån den totala filmbudgeten på 18,5 miljoner kronor, men alltså ändå en mycket viktig del (och vändpunkt) i att få filmen gjord.
 
Producenten Olle Tholén berättar inför visningen att han var nervös men hoppfull över att för första gången visa upp delar ur filmen.
 
Med knappt en månad kvar till premiären är det därför tillsammans med ett gäng av Kickstarter-backarna, som MovieZine har fått chansen att se fyra delar (sammanlagt ungefär 20 minuter) ur den första halvan av "Den blomstertid nu kommer". 
 
Exakt vad vi fick se låter jag förbli osagt, för att bevara upplevelsen. Förutom möjligtvis faktumet att det under filmens inledande minuter både spelas piano och flygs flygplan. Vi fick nämligen veta att en av skådespelarna fått lära sig att flyga flygplanet i fråga själv (med flyginstruktören liggandes bredvid på golvet när kameran rullade), medan två andra fick gå på pianolektioner hos filmens kompositör.
 
Regissören Victor Danell berättade att de haft ett slags 70/30 tänk under inspelningarna. Om 70 procent av allt du ser på bilden är äkta vara, kan 30 putsas till i efterhand under redigeringen. De är verkligen ute och flyger, det kraschas bilar (19 stycken) på riktigt och det blir även en del verkligt klinkande på pianot. 
 
E8f9dabad983ae3f537af94b1b1ff2bb 2018 05 18 20crazy 20picture 2026
Crazy Pictures (Victor Danell och Albin Pettersson på bilden) svarade även på publikens många frågor efter visningen.
 
De 20 minuter vi fick ta del av, kan visserligen bara användas som en fingervisning för vad vi kan förvänta oss av filmen som helhet. Klippningen, musiken, skådespelet och de ovanligt (för svensk film) ambitiösa actionscenerna - sitter däremot helt perfekt i de delar vi får se. Ingen jag talade med ur publiken efteråt uttryckte någon form av missnöje, annat än att samtliga tyckte att tiden sprang iväg alldeles för snabbt... och att vi alla hellre hade velat se mycket mer.
 
Med bara en knapp månad kvar till premiären känner jag, för första gången på riktigt, en ofantligt stor pepp och hög förväntan på en svensk film. "Den blomstertid nu kommer" lever hittills upp till samtliga av mina skyhöga förväntningar. Jag hoppas att många av er som läser detta redan känner samma sak, och väljer att ge filmen en chans - så vi kan få se fler projekt från filmkollektivet framöver.
 
 
"Den blomstertid nu kommer" har biopremiär den 20 juni.
 
Kommer du också att ge "Den blomstertid nu kommer" en chans på bio under midsommarhelgen? Kommentera gärna nedan!
| 20 maj 2018 21:00 |