Serie

Skribent

Alexander Dunerfors

24 januari 2016 | 20:40

Vi ger dig 3 anledningar till att se nya ”The X-Files”

...och en varför du borde låta bli.
”The X-Files” är tillbaka i våra liv. Sex nya avsnitt med start den 28 januari. Är den gamla favoriten tillbaka i god form, eller borde arkivet aldrig öppnats igen?

Jag lämnade Mulder och Scully bakom mig ungefär i samma veva som vi klev in i ett nytt årtusende. Vi har haft många fina stunder, jag och agenterna i "Arkiv X". Löst mysterier, skrämts av monster och sökt efter sanningen. Men som de flesta goda ting skulle det inte vara för evigt. Tv-serien gick någon säsong för länge, och när man fick för sig att försöka byta ut agenterna, tappade jag intresset. Minns knappt om jag någonsin såg det sista avsnittet. (Biofilmen från 2008 gjorde då verkligen ingen människa glad, så den pratar vi inte mer om.)

Det är faktiskt med mer förtjusning än fasa som jag tittar på första avsnittet av "The X-Files" - som ”Arkiv X” numera heter även i Sverige. En "eventserie" på sex avsnitt, har man sagt. Och det finns mycket här att tycka om. Kanske säger jag det mest som ett fan vars gamla tv-kärlek väckts till liv igen? Häng med så ska jag förklara.

1. Karaktärerna vi älskar
När Fox Mulder och Dana Scully kliver in i tv-rutan igen är det som att återse två gamla vänner. Åren som flugit iväg sedan sist betyder plötsligt ingenting. David Duchovny och Gillian Anderson har visserligen haft andra minnesvärda tv-roller under 2000-talet, men här känns de som hemma. Skådespelarna ser inte ut att ha åldrats ett dugg. De hittar tillbaks till sina karaktärer utan svårigheter, samtidigt som Mulder och Scullys relation hunnit gå igenom en del "off-camera" - de hann ju bli ett par och bryta upp sedan serien tog slut.

2. Sanningen finns (fortfarande) där ute
Om du älskade ”Arkiv X” för konspirationerna och hemlighetsmakeriet, så finns det gott om den varan. Första avsnittet knyter an till gamla händelser som Fox systers bortförande, och lovar att ta intrigen till nästa nivå när Mulder och Scully snubblar över nya spår. Sanningen finns fortfarande där ute, räcker de här sex avsnitten för att ge oss tillfredsställande svar?

3. Nostalgi
Introt har inte ändrats ett dugg! Den sköna 90-talsosande vinjetten med stillbilder över skuggor i korridorer, agentbrickor och så texten som menar att ”The truth is out there” har bevarats, som en skön nostalgisk touch. Men jag är också glad att man inte tvunget försöker piffa upp det hela för 2010-talet. Vi har för många agentmysterier som ska vara rappa, coola och flashiga. Det är något old school över nya ”The X-Files” och dess nya utomjordiska fall. Det känns inte som en storslagen comeback med gasen i botten, utan mer som avsnitt 203 (på gott och ont får man kanske säga).

Men för de ofrälsta då?


Nja, var du för ung när "Arkiv X" rullade på TV4, eller kanske upptagen med annat och missade tåget, så känns inte den nya säsongen av ”The X-Files" som rätt ställe att hoppa in på. 

Tv har trots allt skämt bort med många stora, spännande, påkostade och smarta snackisserier de senaste 10-15 åren, serier som "The X-Files" gör ytterst lite för att konkurrera med. Jag ser det här helt och hållet som "fan service". Ett sista farväl. Ett försök att mjölka ur konceptet, om man är cyniskt lagd, eller ett sätt att knyta ihop de sista trådarna och släta över missnöjet som filmen "X-Files: I Want to Believe" förde med sig.

Det är ju onekligen trendigt med tv-revivals just nu, "Twin Peaks" och "Huset fullt" är de mest aktuella exemplen, och är man ett fan är det bara att tacka och ta emot! Icke-troende kommer inte att hitta mycket nöje här. 

"The X-Files" kör igång med ett dubbelavsnitt på torsdag kl. 21 i TV3.
| 24 januari 2016 20:40 |