Film

Skribent

MovieZine

22 januari 2017 | 18:00

Vi frågade Shyamalan om slutet i ”Split”

Den överraskande twisten i nya thrillern kommer ur en idé som han burit på i många år. (Varning för spoilers!)
Få regissörer är lika kända för sina filmtwistar som M. Night Shyamalan. Hans filmografi har varit minst sagt svajig sedan den starka debuten med ”Sjätte sinnet” år 1999, men en sak håller han fast vid i film efter film. Hans förmåga att överraska publiken och vända upp och ner på allt i de allra sista scenerna gör sig påmind även i ”Split”.

Den bioaktuella filmen som handlar om hur Kevin (James McAvoy), en man med personlighetsstörning, kidnappar tre unga tjejer och låser in dem, utvecklas så småningom från en thriller till en övernaturlig skräckis. Det visar sig att mannens sjukdom ger honom en förmåga att fysiskt förändras mellan de olika personligheterna. Mot slutet visar sig hans senaste ”jag”, ett omänskligt monster med blodtörst.

Temat om supermänniskor, och att vi kanske är kapabla till betydligt mer än vi tror, utforskade Shyamalan redan i ”Unbreakable”. Och det blir väldigt tydligt i filmens allra sista scen att ”Split” och ”Unbreakable” hör hemma i samma universum.

Spoilers efter bilden!



Vi blev nog alla rejält överraskade när Bruce Willis karaktär David Dunn dyker upp som anställd på djurparken, som varit Kevins gömställe. 

MovieZines reporter Annika Andersson passade på att fråga Shyamalan om den oväntade twisten under en intervju i New York.

- Det är svårt att prata om det här slutet utan att avslöja handlingen. Tanken bakom är frågan: kan du se en typ av film, utan att inse att den inte hör till den genre du trott, förrän filmen är nästan slut?

Vidare berättar Shyamalan att han började skriva på filmen redan när ”Unbreakable” släpptes, för sexton år sen.

- För mig handlar ”Split” om att vi inte har en aning om vad vi själva är kapabla till. Vad våra hjärnor låter oss göra, det går inte att föreställa sig.



Vad tyckte ni om överraskningen i slutet på "Split"? Kommentera nedan.
| 22 januari 2017 18:00 |