TORONTO 2018

Skribent

Alexander Kardelo

10 september 2018 | 23:00

Vi fick en spännande smygtitt på Amazons tv-mysterium "Homecoming"

Julia Roberts gör huvudrollen i en intressant liten dramathriller att streama i höst. De fyra första avsnitten får mig att längta efter mer.
Bland höstens mer prestigefulla tv-premiärer hittar vi "Homecoming" från Amazon Studios, där "Mr. Robot"-skaparen Sam Esmail lockat in Julia Roberts till hennes första tv-roll. I morse var jag på plats när de fyra första avsnitten premiärvisades på Toronto Film Festival.

Julia Roberts spelar Heidi Bergman, en psykolog som anlitats för att ta hand om amerikanska soldater som just kommit hem från kriget. Tanken är att hon, med sitt varma leende och kloka ord, ska hjälpa till att återinstallera dem i samhället och ge ett normalt liv. Det experimentella programmet Homecoming går ut på att en grupp unga män flyttar in i nybyggda faciliteter i Florida, som en slags rehabilitering som ska mildra posttraumatiskt stressyndrom.

Men någonting står inte rätt till bakom de här nymålade väggarna och den välinredda fasaden. Killarna börjar ifrågasätta varför de inte får lämna området, och frågan är om Heidis arbetsgivare Colin (Bobby Cannavale) varit helt ärlig med hennes roll i projektet?
 
 
Några år senare arbetar Heidi som servitris på en sjaskig diner. Så långt ifrån sitt gamla fina kontorsjobb man kan komma. En utredare från Department of Defense tittar in för att ställa frågor, om ett anonymt klagomål som riktats mot Homecoming.

Mer än så vill man inte veta på förhand. Mer än så kan jag faktiskt inte berätta, för jag är själv inte säker på var handlingen är på väg.

Den här serien är som ett härligt litet mysterium, som bygger på med pusselbitar från två håll. Scenerna i nutid, i de sterila miljöerna, vaggar oss in i en falsk trygghet där allt verkar tipptopp men uppenbart känns fejk. Dessa scener står i stark kontrast med seriens flash-forwards, där den dramatiska musiken är som lånad av Hitchcock, och det fyrkantiga bildformatet verkar vilja påminna publiken om att vi inte ser helheten.

Julia Roberts gör som sagt sin första tv-roll, och bär upp serien tillsammans med Stephan James, som spelar den unge soldaten Walter i hennes terapi-stol. Här finns också Shea Whigham som en smått nördig kostymnisse, som inte kan släppa den där gnagande känslan om att något luktar skumt kring hela grejen. Med Sissy Spacek som Heidis mor, och Dermot Mulroney som hennes ex, är det en fin rollista där även små biroller är en fröjd att se.
 
 
Roberts levererar, något annat hade man inte väntat sig av en stjärna av hennes kaliber. Rollen som Heidi är kanske inte den mest krävande eller utmanande, så hon har inte direkt fått utrymme att överraska - efter de fyra avsnitt vi har fått se, iallafall.

Vad som istället fångar mitt intresse är det långsamma mysteriet, med sin mycket lockande uppbyggnad. Det skadar inte heller att serien är väldigt snygg, och fotot hittar oväntade vinklar och perspektiv. De korta avsnitten på en halvtimme gör "Homecoming" otroligt bingevänlig.

Många märkliga frågor hinner uppstå. Är allting bara en "Truman Show"-kuliss? Hände det något olustigt som tvingade projekt Homecoming att stängas ned? Finns det en ananas gömd i varje avsnitt, eller inbillar jag mig?
 
Det är inte säkert om vi hinner få alla svaren under den första säsongen, men jag är genuint nyfiken på att få reda på mer.
 
 
"Homecoming" bygger på något så ovanligt som en stjärnspäckad podcast-thriller, med röster av bland andra Catherine Keener, Oscar Isaac och David Schwimmer. Sam Esmail ("Mr. Robot") har omvandlat den till serie ihop med podcastens upphovsmän Eli Horowitz och Micah Bloomberg.

Säsongens alla tio avsnitt ska släppas den 2 november via Amazon Prime Video.
| 10 september 2018 23:00 |