Film

Skribent

Alexander Kardelo

2 juli 2020 | 18:00

Vi betygsätter låtarna i "Eurovision Song Contest" (filmen alltså)

"How can something so wrong feel so right?" Den Netflix-aktuella schlagerparodin är en kavalkad av lika töntiga som pampiga sångnummer. Vilka är de blivande partyhitsen och vilka borde diskas?
Netflix nya komedi "Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga" är den fåniga feelgoodfilmen vi alla behövde år 2020. Trallvänliga melodier mixas med knasig Will Ferrell-humor till ett stort kärleksbrev för alla schlagerfans.

Mottagandet har varit minst sagt blandat - en del älskar filmen medan andra avskyr den. Man kan oavsett inte undgå att få låtar som "Volcano Man" eller "Jaja Ding Dong" ur hjärnan på ett bra tag. Filmen som ersatte riktiga Eurovision i år är nämligen fullspäckad med blivande partyhits och sommarplågor, och flera av dem gör redan succé på topplistorna.

MovieZines schlagerjury har lyssnat, övervägt, bråkat, lyssnat om och slutligen bestämt sig - här är filmens bästa låtar och uppträdanden.
 

1 poäng: "In the Mirror" - Katiana

 
 
Glittrande schlagerdivan Katiana (spelad av Demi Lovato) var det starkt favorittippade bidraget i isländska Melodifestivalen, och det är inte svårt att förstå varför. Rösten sitter som ett smäck, liksom stjärnutstrålningen. En powerballad som kunde platsa i en Disneyfilm eller en snyftig romkom. Men framträdandet känns för platt och seriöst - den typen av låtar har vi sett lite för många av i Eurovision-sammanhang.
 

2 poäng: "Coolin' With da Homies" - Johnny John John, Sverige

 
 
Tyvärr, det blir inga tolvpoängare till Sverige i år. Ett ganska intetsägande rapbidrag som överhuvudtaget inte skulle klara sig långt i svenska Melodifestivalen. Men, det är bra fart på showen, och koreografin - wow! Proffsige och karismatiske Johnny John John ser ut som om han dansat rakt ut ur "Vinterviken" och in på Eurovision-scenen, redo att få hela världen att gunga.

Läs MovieZines intervju med Christopher Jeffers som spelar Johnny John John...
 

3 poäng: "Fool Moon" - Wonderfour, Finland

 
 
"Fool Moon" är en av filmens få originallåtar, och alltså inte beställd för att vara campy eller kul. Finska representanterna Wonderfour är egentligen det engelska indiepopbandet Anteros, och de är kanske inte tillräckligt starka eller udda för att sticka ut i Eurovision-sammanhang. Men efter att ha lyssnat på hela låten på Spotify tycker vi att låten har något eget. Lättlyssnad Blondie-influerad pop med en härlig melodi, något att lägga på sin spellista i sommar utan att skämmas.
 

4 poäng: "Ja Ja Ding Dong" - Fire Saga

 
 
Den är ju inte en av filmens officiella ESC-låtar... Men kom igen, man blir glad av "Ja ja Ding Dong"! Dansband möter gammalmodig 70-talsschlager och exakt alla kan sjunga med. En blivande partylåt som snart lär höras på många fler ställen än i den lokala Husavik-baren.
 

5 poäng: "Running with the Wolves" - Moon Fang, Vitryssland

 
 
Vitryssland har visst smygtittat på Lordi och köpt upp Buttericks lager av monstermasker inför sitt framträdande. Det är bra driv i låten, och även för en som inte gillar hårdrock så sätter den sig obarmhärtigt på hjärnan.
 

6 poäng: "Volcano Man" - Fire Saga

 
 
Istället för en teaser-trailer släppte "Eurovision"-filmen denna musikvideo till "Volcano Man", där Will Ferrell för tankarna till både E-Type och "Game of Thrones". Det satte tonen för en fånig komedi med välproducerade hits - bakom denna står svenska låtskrivarna Gustaf Holter och Christian Persson.
 
Texten är töntig men melodin catchy, och det är synd att låten bara är en dryg minut lång. Vi skulle gärna höra mer om kärlekskranke "volcanic protector man".
 

7 poäng: "Lion of Love" - Alexander Lemtov, Ryssland

 
 
Ryske Alexander Lemtov (egentligen Dan Stevens) bjuder oss på den mest homoerotiska "Lejonkungen"-homage som världen någonsin skådat. Bakom den pampiga operalåten om kåta djur på savannen finns ändå ett fyndigt budskap: en inte så diskret känga åt gayfientliga Ryssland. Svenske Erik Mjönes är den vi hör sjunga.
 

8 poäng: "Double Trouble" - Fire Saga, Island

 
 
Ytterligare en låt som driver med Eurovisions platta texter och samtidigt är bättre än den borde. Fire Sagas "Double Trouble" är låten vi hör mest under filmens gång, och trots att deras uppträdanden gång på gång slutar i fiasko, är det en catchy sång som verkligen fastnar. Det är trallvänlig pop, det är party och det är rätt mäktigt - men vi kunde ha klarat oss utan Will Ferrells sånginsats.
 

10 poäng: "Come and Play (Masquerade)" - Mita Xenakis, Grekland

 
 
I ännu ett av filmens minnesvärda scennummer landar en astronaut på discoplaneten Alcazar, och åmar sig med kvinnliga dansare i glittrande dräkter. Greklands Mita Xenakis river av en riktigt grym Mello-låt som lätt hade platsat i den stora tävlingen. Bonusfakta: det är Thomas G:son som har skrivit musiken och Petra Nielsen som sjunger.
 

12 poäng: "Husavik" - Sigrit Ericksdottir

 
 
En vacker ballad som blandar engelska med isländska - Sigrits egenskrivna "Husavik" blev diskad i tävlingen, men är ändå vår solklara vinnare.
 
Den vi hör är förstås Molly Sandén, filmens stora osjungna hjälte, som får Rachel McAdams att låta så fantastisk bra. Att Molly kan sjunga med sådan passion och inlevelse om "sin hemstad" Husavik är kusligt, men man ryser ju så fort man hör refrängen! Det mest avskalade numret visar att en riktigt bra röst + en sång som kommer från hjärtat = det vinnande receptet.

Vann rätt låt? Vilka är era favoriter i "Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga"? Kommentera nedan.
| 2 juli 2020 18:00 |