Film

Skribent

Alexander Kardelo

27 juni 2020 | 15:00

”De ville att Johnny John John skulle vara energisk och kul”

Vi ringde upp Christopher Jeffers, som fått äran att representera Sverige i Eurovision 2020... åtminstone på Netflix.
Gillar du MovieZine? Stöd oss gärna med ett Patreon-medlemskap från 20 kr i månaden. Läs mer här...
 
Har du också tittat på ”Eurovision Song Contest” under helgen, så har du säkert lagt märke till killen som dansar och sjunger för Sverige.

I Netflix nya Will Ferrell-komedi möter vi en färgstark skara Eurovision-kandidater. En av dem är Johnny John John, en rappande dansbegåvning som hoppas dra hem tolvpoängare med filmens mest fartfyllda scenshow. Det blågula bidraget heter "Coolin' with da homies" - det återstår att se om svenska tittarna tycker att "rätt låt vann".

Bakom rollen hittar vi brittiske dansaren och skådisen Christopher Jeffers, som stått på Londons West End-scener och synts i Elton John-musikalen ”Rocketman”. Han berättar för MovieZine att han växte upp med ABBA-musik (precis som Lars Erickssong!) och att han drömmer om att besöka Sverige en dag.
 
 
För oss är det alltid kul att se en svensk karaktär dyka upp på film. Jag tror många kommer bli nyfikna - ”vem är den där killen”? Berätta lite om dig och din resa.

- Jag började skådespela och agera redan som barn. Min pappa lade märke till mitt intresse, och skickade mig på dansklasser och skådespelarkurser. Sen bestämde jag mig för att göra det på allvar och sökte till en scenutbildning. Jag har spelat musikal på West End i London, och i Tyskland. Det var fantastiskt. Men sen ville jag fokusera mer på skådespeleriet. På sistone har jag gjort mer film och tv, och mixat det med dansen, vilket är superroligt!

Hur fick du rollen i ”Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga”?

- De sökte skådespelare och min agent skickade mig på provspelning. Jag hade redan skickat in några band där de kunde se mig dansa. Jag träffade David (Dobkin), regissören, och pratade om rollen. Jag körde min grej och några veckor senare ringde de och ville att jag skulle spela Johnny John John!

Var karaktären redan färdig och uttänkt, eller fick du möjlighet att vara med och forma den här popstjärnan?

- De visste definitivt att Johnny John John skulle vara kul, energisk och färgstark. ”Han är en väldigt skicklig dansare” står det i manus. De hade en del egna tankar, men det fanns också utrymme för mig att göra rollen till min egen, så det var en intressant process.
 

Rachel McAdams och Will Ferrell som isländska bandet Fire Saga.
 
Christopher Jeffers spenderade några veckor med att lära sig koreografin och finslipa sitt nummer tillsammans med dansare. Men han behövde inte sjunga själv. Låten vi hör i filmen framförs egentligen av låtskrivaren Savan Kotecha.

Är du själv ett fan av Eurovision? Hur stort är det i England?

- Ja, det är enormt i England! Det ordnas Eurovision-fester och det är något som många ser fram emot. Vi har förstås inte haft några nu på sistone… Men vi älskar musiken. ABBA var såklart enorma, de har haft ett massivt inflytande på den brittiska musiken. Loreen och ”Euphoria” spelas fortfarande på klubbar. England hyllar Eurovision-musiken och hela konceptet. Det är något som för människor samman.

Du spelar en svensk karaktär, även om det är en liten roll - hade du någon relation till Sverige?

- Nej, men jag gjorde såklart min research så snart jag fick rollen. Jag har aldrig varit där, men jag skulle gärna besöka Sverige. Jag övade på accenten, jag ville låta övertygande och rätt, utan att förolämpa någon. Jag läste på om landet, svensk historia, och också Sveriges inblandning i Eurovision genom åren. Hur många som tittar på tävlingen och sådant. Det är en plats som jag alltid har velat åka till, efter allt jag hört och läst. Och speciellt nu!

Jag hoppas Melodifestivalen bjuder in dig för att uppträda som Johnny John John nästa år.

- Det vore kul, haha!

Du nämnde din research om svensk musik. Upptäckte du några nya favoriter?

- Jag är rätt eklektisk i min musiksmak, det beror på dagen. Ibland är det klassisk musik, ibland pop… När jag växte upp var min far ett stort fan av ABBA, Vi lyssnade alltid på dem hemma så jag är väldigt bekant med deras musik. Men jag tittade mycket på Benjamin Ingrosso och John Lundvik, eftersom båda har tävlat för Sverige. Det var fint att ta reda på vilka de är, för jag antar att Johnny John Johns resa liknar deras.
 

Christopher Jeffers i brittiska serien "The Other One".
 
Hur mycket fick du jobba med Will Ferrell, Rachel McAdams och de andra?

- De flesta dagar då jag var på plats var Will och Rachel också där. Vi satt i trailern tillsammans och snackade. Will skrev ju filmen, så det var kul att höra hur han - som amerikan - upptäckte Eurovision, tack vare hans svenska fru. Han blev förälskad i showen och ville skriva en film om det. Han har gjort mycket research senaste åren, så det var fascinerande att lyssna på hans erfarenheter.
 
När vi gör intervjun några dagar innan Netflix-premiären har Christopher ännu inte sett filmen själv. Han är nervös men förväntansfull och planerar en liten hemmafest med sina rumskamrater så snart ”Eurovision Song Contest” har släppts.

Senare i år kan man även se honom dansa i Kenneth Brahaghs dramathriller ”Death on the Nile”, uppföljaren till ”Mordet på Orientexpressen”.

- Två dagar efter jag var klar med ”Eurovision” gick jag raskt vidare till nästa film. Det är en helt annan, klassisk dansstil för den utspelar sig på 1920- och 30-talet. Att kunna kombinera dansen och skådespeleriet är otroligt, för båda två är mina stora passioner. Så jag har verkligen haft tur.
 
 
”Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga” finns nu att streama på Netflix.
| 27 juni 2020 15:00 |