Film

Skribent

MovieZine

30 augusti 2023 | 15:30

Venedigs filmfestival fyller 80 år - MovieZine är på plats

Hollywoodstrejken hindrar många stjärnor från att besöka Venedig i år. Men MovieZines reportrar låter sig inte stoppas.
Så var det åter dags för världens äldsta filmfestival att rulla ut sin röda matta. Filmfestivalen i Venedig fyller i år 80, och även om det tyvärr lär vara färre glamorösa gäster på kalaset, så kommer den nästan två veckor långa festen gå av stapeln under pompa och ståt.
 
MovieZines Jonna Vanhatalo och Erik Dalström är som vanligt på plats i världens vackraste stad och kommer härmed ge er löpande nyheter och recensioner. Vi tog ett litet snack med dem för att stämma av kring förväntningar och förhoppningar inför de stundande festligheterna.
 
Vilka filmer ser ni mest fram emot på årets festival?
 
Erik: David Fincher är en personlig favorit med sina briljanta thrillers, så jag är extremt taggad att se ”The Killer” där Michael Fassbender spelar en lönnmördare. Jag gillar verkligen Fassbender som skådespelare så det ska bli spännande att se vad de åstadkommit ihop. Jag tycker också mycket om Yorghos Lanthimos filmer, som alla är unika och fantastiska på sina sätt, så hans ”Poor Things” kommer verkligen bli en upplevelse.
 
Jonna: Ja den är jag nog mest pepp på! Älskade ”The Favourite”, så att återse Emma Stone i ytterligare en Lanthimos film är drömmen! Sen kommer det bli mäktigt att se Sofia Coppolas ”Priscilla” med alla stjärnor, men också Michael Manns ”Ferrari” med Adam Driver som Enzo Ferrari.
 
Adam Driver i "Ferrari", en av årets hetaste titlar i Venedig.
 
Har vi något svenskt att se fram emot i årets program?
 
Erik: Mika Gustafsson film ”Paradiset brinner” tävlar i samma sektion som Isabelle Carbonells film ”Dogborn” förra året. Den lyckades då knipa ett pris, så vi håller tummarna för en repris.
 
Jonna: Sedan har vi ju Gustav Lindh som är här och representerar Sverige, i den danska tävlingsfilmen ”Bastarden” mot Mads Mikkelsen.
 
Hur påverkas årets festival av strejkerna i Hollywood?
 
Jonna: Det kommer bli rätt glest av skådespelande stjärnor på röda mattan i år. Så är det. Många får inte delta i publika filmevent och uteblir därför, andra stannar hemma av solidaritet. Men det finns några filmer som faktiskt sökt dispans såsom Michael Manns ”Ferrari”. Så både Adam Driver och Shailene Woodley förväntas gå på röda mattan i början av nästa vecka.
 
Erik: Ja och även Sofia Coppolas film ”Priscilla” med Jacob Elordi (känd från "Euphoria" som Nate) och Cailee Spaeny i huvudrollerna ska ju enligt snacket ta sig hit. Liksom också filmens riktiga huvudperson Priscilla Presley!
 
Ur Sofia Coppolas hajpade drama om Elvis och Priscilla Presley.
 
Jonna: Vi är jätteglada att det ändå trots strejken finns många spännande titlar på repertoaren. Dock lyser några med sin frånvaro, som exempelvis planerade öppningsfilmen ”Challengers” av Luca Guadagnino med Zendaya i huvudrollen. Många hade också sett fram emot att välkomna den hett efterlängtade ”Dune 2”, som även den fått skjuta på sin premiär.
 
Venedigs filmfestival fyller ju 80 år. Hur märks jubileet, och hur firar ni?
 
Jonna: Att världens äldsta filmfestival fyller jämnt måste givetvis firas stort. Och även om många stjärnor lämnat återbud finns hordvis med journalister och andra filmälskare på plats, så vi får väl fira lite extra.
 
Erik: Vi kommer ju gå på några flådiga fester som arrangeras här i Venedig och på Lido. Som Varietys invigningsfest dedikerad till juryordförande och Oscarsbelönade Damien Chazelle på en takterrass på lyxhotellet Danieli. Där spelades filmen ”The Tourist” med Angelina Jolie och Johnny Depp in. Men också partyt på det mytomspunna Hotellet Des Bains som var skådeplatsen i filmklassikern ”Döden i Venedig”. Hotellet har stått tomt under flera år och kommer under detta jubileum öppna dörrarna upp för endast en kväll. Låter väl som ett mäktigt kalas för en 80-åring!
 
 
Följ rapporteringen från filmfestivalen i Venedig här och på våra sociala medier.
| 30 augusti 2023 15:30 |