Film

Skribent

Alexander Kardelo

2 juni 2021 | 18:00

Så vem vann egentligen i ”Godzilla vs Kong”?

Regissören Adam Wingard ljög inte när han lovade att ”Godzilla vs Kong” skulle kora en definitiv vinnare. Med storfilmen ute på svenska biodukar kan vi äntligen börja diskutera om rätt monster vann.
En del fans tvivlade säkert på förhand, och det med all rätt. De flesta ”vs”-filmer brukar sluta med någon slags feg final där resultatet blir oavgjort, tvetydigt eller där ärkerivalerna blir bästisar (jag tittar på er, Batman och Superman!).

- Jag ville att detta skulle kännas som en riktig match. Den här filmen avgör saken. Godzilla och King Kong bankar skiten ur varann, en vinner, och det är allt, berättade regissören för IGN i februari.

Och jodå - efter två tunga sammandrabbningar mellan monsterödlan från havet och apkungen av Skull Island korar ”Godzilla vs Kong” en tveklös segrare. Men frågan är om inte filmskaparna fuskade lite ändå…?

(Läs vidare på egen risk!)
 
 

King Kong blir dödad - och återupplivad

 
Godzilla och King Kong möts för första gången i en blöt havsbatalj, där Godzilla utan problem bekämpar Kong. Metoden ”spela död” verkar effektiv för Godzilla ger sig iväg (han må vara stark, men inte särskilt smart).

Deras andra och avgörande fight sker i ett neonupplyst Hong Kong, där King Kong återigen blir krossad av Godzilla - och nästintill dödad. Kong blir däremot snart återupplivad (av självaste Alexander Skargård), lagom till att det är dags att ta itu med en ny rival. Entré för Mechagodzilla!

Godzilla och King Kong samarbetar för att förpassa Mechagodzilla till skroten. Sedan skakar de tass (bildligt talat) och går skilda vägar. King Kong återvänder till sitt nyfunna paradis i Hollow Earth, något som vi kan få se mer av i Adam Wingards uppföljare.
 
 

"Godzilla vann definitivt"

 
Så visst hade Wingard rätt i att filmen skulle avgöra vilket monster som var mest badass. Godzilla är den klara segraren. Det bekräftade regissören i en frågestund på Reddit efter filmens USA-premiär:

- Godzilla vann definitivt. Han dödade Kong. Kong blev återupplivad. Mecha-fighten hamnar enligt mig utanför det. Så Godzilla vann striden, men Kong vann filmen.

Det var väl ingen som på riktigt trodde att ett av monstren skulle dö i slutet? Att de båda skulle slå sig samman mot en gemensam fiende har varit en populär teori bland fans på förhand. Om filmen på så vis lyckades göra alla läger nöjda, eller snarare valde den fega utvägen, det är upp till debatt.
 
Vann rätt monster i "Godzilla vs Kong"? Tyck till nedan.
| 2 juni 2021 18:00 |