Serie

Skribent

Patrik Jonsson

7 november 2013 | 20:01

Vem ska ersätta Jessica Lange?

För några veckor sedan rapporterades det om att skådespelerskan Jessica Lange inom en nära framtid har planer på att tacka för sig vad det gäller hennes roll i FX:s smått skruvade rysarserie "American Horror Story".

Just nu håller Lange på att avsluta inspelningarna av den tredje säsongen, "Coven" och enligt både henne själv, Ryan Murphy samt FX kommer hon även att ställa upp på en fjärde säsong. Denna fjärde säsong, vilken tillkännagavs så sent som igår, ska dock förmodligen bli den allra sista som hon medverkar i. Enligt henne själv vet hon redan en hel del om den fjärde säsongens handling och utseende, men det är i sedvanlig ordning locket på som gäller.

Anledningen till Langes inställning till att lämna denna rysliga och bisarra serie ska vara att hon helt enkelt går i pensionstankar. Avhoppet ska med andra ord inte ha någonting att göra med några motsättningar, bråk eller andra trista omständigheter kring eller under produktionen. Tvärtom är hon mycket tacksam att hon fått varit med och skapa denna TV-historia som stavas just "American Horror Story".

Enligt Ryan Murphy, skaparen av serien, har Lange sagt att hon ska sluta efter varje säsong, men denna gång ser det dock ut som att hon verkligen menar allvar. Hon vill avsluta sin karriär med ytterligare ett par till filmroller i några produktioner hon haft planerade sedan en tid tillbaka. Efter det och efter en fjärde säsong av "American Horror Story", tänker hon dock alltså slutligen tacka för sig och ta farväl av både TV-branschen och filmbranshen. Trista omständigheter eller inte, detta är i vilket fall som helst mycket tråkiga nyheter. Jag har alltid gillat Lange och inte minst nu på slutet där hon fullständigt briljerat i hennes olika roller i "American Horror Story".

Det känns som att serien inte har samma förutsättningar utan henne, hon är en sådan pass stor och viktigt bit i serien. Dessutom ligger Lange bakom en hel del idéer och utvecklingar i produktionen, inte minst kring hennes egna karaktärer. Lange har med andra ord varit en kvinna man lyssnat till och hon har alltså inte endast spelat en stor roll framför kameran, utan även bakom.

Hur än mycket det tar emot så får jag ändå svälja detta, att någon bestämmer sig för att dra sig tillbaka, gå i pension, är något jag respekterar, speciellt då det gäller en sådan ikon som Lange. Att avsluta på topp ser jag knappast något fel i och en sista roll i "American Horror Story" talar definitivt för att hon kommer att göra just det. Självklart var det riktigt trevliga nyheter som nådde oss igår då FX äntligen gjorde en fjärde säsong offentlig och minst lika trevligt är det att Lange kommer tillbaka i åtminstone en säsong till. Nu står inget ristat i sten, vi vet väl alla vid det här laget hur snabbt skådisar kan ändra sig där bortom pölen, men just nu ser det alltså ganska mörkt ut för en fortsättning för Langes del efter den fjärde säsongen.

Som rubriken lyder undrar jag nu vem som egentligen kan ersätta Lange i eventuellt kommande säsonger av serien? Ärligt talat vet jag inte ifall hon är ersättningsbar överhuvudtaget, just med tanke på hur pass mycket hon betytt och betyder för serien, men någon lär ju slutligen få ta över stafettpinnen så att säga. En mycket tung stafettpinne och det lär inte bli någon dans på rosor.

Själv tycker jag att det här är en förbaskat svår fråga och jag hoppas verkligen ni där ute kommer med en del trevliga och intressanta förslag. Själv tycker jag att det bör vara någon lite äldre, ja typ i Langes ålder. En skådespelerska som har pondus, kanske någon som behöver någon form av en comeback? Definitivt en karaktärsskådespelerska i alla fall.

Några av mina förslag är: Diane Keaton, Jamie Lee Curtis, Candice Bergen, Helen Mirren och Susan Sarandon.

Samtliga av dessa faller mycket in inom den ramar jag nyss målade upp och både Bergen, Mirren samt Sarandon har dessutom en hel del TV-historia bakom sig vilket gör att en roll för någon av dem  i "American Horror Story" känns allt annat än omöjlig. Curtis å andra sidan är ju en van skräckskådespelerska, medan Keaton mer får ses som en dark horse. Naturligtvis skulle man väl även kunna peta in Meryl Streep här också, men hur stor sannolikheten är hon skulle ställa upp är väl en annan femma?

Kom gärna med egna förslag och kommentera nedan!

| 7 november 2013 20:01 |